Zeytinyağı Nasıl Muhafaza Edilmeli?

Zeytinyağı Nasıl Muhafaza Edilmeli?

Zeytinyağı nasıl muhafaza edilmeli?  konusu en az zeytinyağının faydaları kadar önemli bir konudur. Çünkü zeytinyağının saklama koşulları, onun bozulmadan sağlıklı bir şekilde kalmasını sağlayan en önemli faktördür. Uygun saklama koşullarında muhafaza edilmeyen zeytinyağlarının sağlığımıza herhangi bir faydası yoktur.

Bir Akdeniz ülkesi olarak zeytinyağı konusunda oldukça şanslıyız. Dünyada tüketilen zeytinyağının  büyük kısmı, ülkemizde üretilmekte ve bu da  yemek kültürümüzü doğrudan etkilemektedir. Sofralar zeytinyağlılarla dolu olunca zeytinyağını fazla fazla almak da bir alışkanlık haline geliyor. Bunun da getirisi olan sorun şu oluyor: Zeytinyağını nasıl saklamalıyız?

 Zeytinyağı Nasıl Saklanmalı?

  • Zeytinyağını nemli ortamlardan uzak tutmanız, zeytinyağı saklama koşulları için en önemli unsurdur.
  • Zeytinyağının saklanacağı ortam ışık almamalı, özellikle güneş ışığı doğrudan gelmemeli. Hatta karanlık ortamlar zeytinyağını saklamak için en uygun ortamlardır.
  • Zeytinyağı saklamak için doğru ambalaj, teneke seramik ya da renkli cam kutulardır. Bu yüzden biz Öz Köyüm Zeytinyağlarını cam ve teneke şişelerde sizlere ulaştırmaktayız.
  • Zeytinyağı saklamak için tavsiye edilen ortam sıcaklığı 18-20 derece civarında olmalıdır.
  • Koku barındıran ortamlarda zeytinyağı saklanmamalıdır. Çünkü zeytinyağı, kokuyu üzerine çeken bir yapıdadır.
  • Aklımıza şu soru gelecektir. Zeytinyağı hava alırsa ne olur? Zeytinyağı hava alırsa içerisindeki faydalı bileşenleri kaybeder.
  • Bozulmasından korktuğumuz gıdaları buzdolabında saklamak bir çözüm olabilir. Ama zeytinyağı saklamak için uygun sıcaklık 18 derece civarıdadır.

 Zeytinyağı ne kadar Süre Saklanmalı?

Zeytinyağı durdukça güzelleşir düşüncesi yanlış bir düşünce biçimidir. Kapağı açılan zeytinyağı en kısa sürede tüketilmelidir. Kapağını açmadığınızda ve doğru zeytinyağı saklama koşullarını sağladığınızda zeytinyağı en fazla 2 sene saklanabilir. Zeytinyağlarının üzerinde son kullanma tarihi yazılıyorsa tarihi geçen zeytinyağı kullanılmamalıdır.

Zeytinyağının Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Bozulan zeytinyağının tadında ve kokusunda farklılıklar meydana gelir. Aynı zamanda kokusu zeytin kokusundan çıkar çirkin bir hal alır. Zeytinyağının bozulduğunun bir diğer göstergesi de kıvamıdır. Zeytinyağı akışkan kıvamlıdır. Eğer yağınızın akışkanlığı bozulduysa ve pelte kıvamına geldiyse zeytinyağınız bozulmuş demektir.

Doğru Zeytinyağı Nasıl Seçilir?

Zeytinyağı bozulur mu? Zeytinyağı sıcakta bozulur mu? Hakiki zeytinyağı bozulur mu? Zeytinyağı zamanla bozulur mu? Zeytinyağı buzdolabında saklanır mı? Gibi sorularınıza cevap vermeye çalıştığımız bu makale aslında bize zeytinyağı saklamak kadar zeytinyağını seçmenin de önemini göstermektedir. Zeytinyağı seçmek konusunda dikkat etmeniz gereken kriterler şunlardır.

  • Üretim tekniği, zeytinyağı seçerken ilk kriteriniz olmalıdır. El değmeden, bekletilmeden, erken hasat ve soğuk sıkım yöntemiyle üretilmiş zeytin yağlar en iyi ve en besleyici yağlardır. Öz Köyüm Zeytincilik tarafından üretilen yağlar, doğal yetiştirilen kaliteli zeytinlerden tüm bu kriterlere uygun üretilmiş ödüllü yağlardır. Bu yüzden de Öz Köyüm zeytinyağları, polifenol açısından zengin yağlardır.
  • Yağın kokusunun meyvemsi olması çok önemlidir.
  • Zeytinyağı seçerken onu tatmalı, tadının dilinizin yanlarında acılık ve boğazınızda yakıcılık hissi bıraktığına emin olmalısınız.
  • Yağın rengi, yağ seçimi için bir kriter olmamalıdır. Çünkü renk zeytinyağında kalite kriteri değildir.
  • Tarım Bakanlığı’nın onayladığı zeytinyağı zeytinyağı seçiminde önemli bir unsurdur. Bu anlamda Öz Köyüm Zeytinyağları, Tarım Bakanlığının üretim kriterlerine uygun olarak üretilen, kaliteli ve ödüllü yağlardır.

 

2022 yılında yenilenen yeni sezon zeytinyağlarıyla da kaliteden ödün vermeyen Öz Köyüm Zeytinyağları, uygun koşullarda üretilip sıkılan ve şişelenen ödüllü zeytinyağlarıdır. Bu yüzden doğru zeytinyağı seçiminde Öz Köyüm Zeytinyağlarını tercih etmeniz tüm kriterlerinize cevap olacaktır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*