Bitkisel Atık Yağların Saklanması & Geri Dönüşümü

Bitkisel atık yağların geri dönüşümü konusu, üzerinde düşünmemiz gereken bir konudur. Sürdürülebilir bir çevre için herkesin görevi olan atık yağların değerlendirilmesi, doğaya ve gelecek nesle borcumuzdur. Geri dönüşüm konusu, son zamanlarda devlet politikalarına da dahil edilen bir olgudur. Şimdiye kadar bu konuda pek bir şey yapılmasa da artık doğa bizi uyarıyor ve ister istemez toplum olarak bilinçlenmek durumunda kalıyoruz. Çünkü başka bir dünya yok ve gelecek nesle, biz ne kadar bırakırsak o kadar kalacak. Bu yüzden daha duyarlı olmalı ve öncelikle yağlarımızı geri dönüştürmek için yapmamız gerekenleri öğrenmeye başlamalıyız.

Bitkisel atık yağları ne yapmalıyız?

Bitkisel yağlar, tekrar kullanımı uygun olmayan yağlardır. Bu yüzden önceliğiniz kızartma için daha az yağ kullanmak olmalıdır. Ama ne yaparsanız yapın muhakkak bir atık yağ sorunu yaşanacaktır. İşte bu noktada da karşımıza şu soru çıkacaktır. Atık yağlar nereye dökülmeli?  Ne yazık ki bu yağlar için ilk hareket, yağı lavaboya dökme, suyun altına tutma oluyor. Oysa bu hem lavabomuzun sağlığı, hem de doğa için en kötü yöntemdir. O halde kullanılmış zeytinyağını ne yapmalıyız?

İlk olarak atık yağları saklamalı ve belediyelerin atık yağ toplama hizmetinden yararlanmaya başlayarak bitkisel yağların geri dönüştürülmesini sağlayabiliriz.

Diğer yapmamız gereken şey ise etrafımızdaki insanları bilinçlendirip onları da atık yağları geri dönüştürmeye teşvik etmek olmalıdır.

 Atık Yağlar Nasıl Saklanmalı?

  • Bitkisel atık yağları lavaboya dökmeyip bir plastik şişeye koymalı ve şişeyi uygun bir ortamda saklamalısınız.
  • Atık yağın şişeye boşaltılmadan önce soğumuş olmasına dikkat edilmelidir. Yoksa plastik şişeyi eriteceği unutulmamalıdır.
  • Tava ya da tencere dibindeki yağ da suya tutulmadan önce bir peçete yardımı ile silinip çöpe atılmalıdır.
  • Yağ nasıl çöpe atılır? Konusunda da duyarlı olmalı. Şişenin kapağının sıkı kapatıldığından emin olunmalıdır. Ve yağı dondurarak çöpe atmak en doğru yöntem olacaktır.

 

Bitkisel Atık Yağların Çevreye Zararları Nelerdir?

Covid 19 ve diğer doğal afetler de gösterdi ki doğa artık alarm veriyor. Yaptığımız her hareket doğaya tahminimizden daha fazla zarar veriyor. İşte bitkisel yağlar da geri dönüştürülmediğinde doğa için korkunç bir hale gelebiliyor. İşte bitkisel atık yağların zararlarından bazıları şöyledir:

  • Kullanılmış yağlar, su yüzeyini kaplayarak sudaki oksijenin azalmasına yol açar.
  • Sudaki oksijenin azalması demek,  suda yaşayan canlılarının da azalması demektir.
  •  Atık yağlar, deniz ve göl gibi su kaynaklarının kirlenmesinde en etkili faktördür. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki 1 litre kullanılmış yağ,1 milyon litre içme suyunu kirletebilme potansiyeline sahiptir.
  • Çöpe atılan kullanılmış yağlar toprağa sızar ve yer altı sularını kirletir.
  • Kızartma işlemi sırasında oluşan fiziksel ve kimyasal reaksiyonlar da çevre ve insan sağlığını olumsuz etkilemektedir.

Tüm bunlar gösteriyor ki üşenip lavaboya döktüğümüz her bitkisel atık yağ, gelecekte su sıkıntısı yaşanması için başrol olacak.

Kızartma yağları nereye atılmalı? konusunda bilinçlenmek ve etrafınızdaki herkesi bilinçlendirmek, su sıkıntısı yaşamamamız için bir adım olacak.

Atık Yağları Kim Topluyor?

Atık yağları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından toplama lisansı verilen firmalar toplar. Bu konuda belediyenizle iletişime geçebilirsiniz.

Geri dönüştürülmüş yağlar ne yapılıyor?

Bitkisel atık yağlar geri dönüştürülür ve bunlardan biyodizel veya elektrik üretilir.

Öz Köyüm Zeytincilik olarak bitkisel atık yağların dönüşümü konusunda çok hassas davranmaktayız. Bir yağ üreticisi olarak doğanın kıymetini biliyor ve bu konuda duyarlı davranıyoruz. Bizden sonraki nesiller de doğal yetiştirilmiş Öz Köyüm zeytin ve zeytinyağlarını tadabilsin diye, bitkisel atık yağların geri dönüştürülmesi için elimizden geleni yapmaktayız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*