Zeytinyağının Alzheimer Hastalığını Önlemedeki Rolü

Zeytinyağının faydalarından daha önce ayrıntılı bir şekilde bahsetmiştik. Ama zeytinyağının bir faydası var ki üzerinde uzun uzun durulması gerekiyor. Bu sebeple de Zeytinyağının Alzheimer Hastalığını Önlemedeki Rolü konulu ayrı bir makale yazmak istedik.

Zeytinyağı, içindeki polifenoller ve bileşenler sayesinde, doğadaki mucize haline gelen bir yağ türüdür. Pek çok hastalığın tedavisi için ilk başvurulan yöntemler arasında sayılan zeytinyağlı beslenme, Alzheimer hastalığını önlemedeki rolü ile de bilimsel çalışmalara bile konu olmaktadır.

Alzheimer hastalığının sebeplerinden bazıları kalıtımsal sebeplerken diğerleri de dış faktörlerdir. Bu dış faktörler arasında diyabet, kalp hastalığı, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol gibi hastalıkları sayabiliriz. Yani bu hastalıklar doğrudan ya da dolaylı olarak Alzheimer’e sebep olabilmektedir. Bu yüzden eğer Alzheimer’in kaynağı kalıtımsal değilse, kaliteli yaşayarak ve beslenme alışkanlığı değiştirilerek hastalığın seyri yavaşlatılabilir. Çünkü yapılan araştırmalar göstermiştir ki beslenme, Alzheimer Hastalığını Önlemede birincil derecede öneme sahiptir.

Alzheimer Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Beyin hücrelerinin ölmesiyle ortaya çıkan hafıza kaybı, bunama yani  bilişsel fonksiyonların azalması anlamına gelen nörolojik hastalığa Alzheimer denir.

Belirtileri:

  • Bulanık bilinç
  • Sosyal performans düşüklüğü
  • Kişinin iyi bildiği yerlerde kaybolması, iyi tanıdığı kişileri hatırlamaması
  • Konuşma ve dil becerilerindeki kayıplar
  • Daha önce görülmeyen kişilik bozuklukları ve psikolojik sorunlar
  • Günlük aktivitelerde zorlanma

 

Zeytinyağı ve Alzheimer Hastalığını Nasıl Önler?

Zeytinyağının Alzheimer Hastalığını Önlemedeki Rolü üzerinde konuşurken ilk bakmamız gereken nokta, Tau proteinidir. Beyin nöronlarını direkt etkileyen bu protein biriktiğinde, nöronların ölmesine neden olmaktadır. İşte zeytinyağının Alzheimer’a etkisi bu noktada devreye girmektedir. Yapısı itibariyle zeytinyağı, Tau protein birikmesini engelleyen bir özelliktedir. Nitekim bu bilgiyi, fareler üzerinde yapılan bir deneyle elde etmekteyiz. Zeytinyağlı beslenen farelerde %30-60 oranında daha az tau birikimi görülmüştür.

Ayrıca zeytinyağı içindeki oleoropein isimli madde, beyin nöronlarını olumlu etkilemekte, bu anlamda nörolojik hastalıkların tedavisinde zeytinyağının önemini artırmaktadır.

Aynı zamanda antioksidan eksikliği de Alzheimer, Parkinson gibi hastalıkların temel sebeplerinden sayılmaktadır. Zeytinyağı yüksek antioksidanlı yapısıyla bu anlamda da önemli bir besin haline gelmektedir.

Kısacası, beyni reaktif oksijen türlerinden temizleyen zeytinyağı, sadece Alzheimer değil, Parkinson, beyin damarı tıkanıklığı gibi tüm nörolojik sorunlara da çare olabilmektedir.

Zeytinyağının Alzheimer Hastalığını Önlemedeki Rolü ile ilgili akademik çalışmalar

  • 5 Ocak 2016 tarihinde “Journal of Food Science and Technology ” dergisinde yapılan testler göstermiştir ki Zeytinyağının Alzheimer Hastalığını Önlemedeki Rolü tartışılmaz.
  • Louisiana Eczacılık Fakültesi’ndeki bir çalışma da şöyledir: Alzheimer benzeri bir hastalık geliştirmesi için yetiştirilen  farelerin beyinleri üzerinde oleokantal adı verilen  ve zeytinyağında da  var olan bir  bileşen bulunmuştur.
  • ACS Chemical Neuroscience dergisindeki çalışma sonuçlarına göre, Alzheimer’in dünyada yaklaşık 30 milyon insanı etkilerken zeytinyağı ile beslenen  Akdeniz ülkelerindeki yaygınlığı daha düşüktür.
  • Kaddoumi ve meslektaşları hem laboratuvar hem de canlı farelerde oleokantal’ın beyin hücreleri üzerindeki etkilerini izlemiş ve Zeytinyağının Alzheimer Hastalığını Önlemedeki Rolü hakkında olumlu bir açıklama yapmıştır.
  • Alman Gıda Kimyası Araştırma Merkezi’nin yaptığı araştırmalar da zeytinyağının nörolojik hastalıklar üzerindeki iyileştirici ve önleyici etkisi vurgulanmaktadır.

Zeytinyağı, özellikle de iyi kalitede üretilmiş natürel, erken hasat zeytinyağları pek çok derde deva olmaktadır. Bu anlamda, Zeytinyağının Alzheimer Hastalığını Önlemedeki Rolü de tartışılmaz bir gerçektir. Eğer siz veya sevdiğiniz biri Alzheimer riski taşıyorsa bir an önce zeytinyağlı beslenme sistemine geçmelisiniz. Risk taşımayan gruplar da Zeytinyağının Alzheimer Hastalığını Önlemedeki Rolünü görüp önlem amaçlı hakiki zeytinyağı kullanmaya özen göstermelidirler.

Polifenol oranı yüksek, erken hasat, soğuk sıkım Öz Köyüm Zeytinyağları ile, siz ve sevdikleriniz bir ömür Alzheimer hastalığına karşı savunma geliştirebilirsiniz. Unutmadan söyleyelim Zeytinyağının Alzheimer Hastalığını Önlemesi için o zeytinyağının hakiki olması gerekmektedir. Hakiki zeytinyağının adresi de üç kuşaktır sadece Öz Köyüm Zeytinyağları…

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*