Ödüllü Zeytinyağı Nedir? Zeytinyağı Ödülleri Nelerdir?

Sağlığın anahtarını sunan zeytinyağının seçimi oldukça önemli bir konudur. Çünkü zeytinyağının faydasından söz edebilmek için öncelikle onun gerçek zeytinyağı olup olmadığı konusunda hem fikir olmak lazım. Gerçek olmayan ya da uygun koşullarda üretilmemiş, katkı maddesi olan zeytinyağları vücuda faydadan çok zarar vermektedir. Bu anlamda zeytinyağı seçiminde  önemli bir ölçüt olan zeytinyağı ödülleri nelerdir? Ödüllü zeytin yağları hakkında bilinmeyenler konularında  bir makale yazmanın faydalı olacağını düşündük.

Zeytinyağı Ödüllerinde Temel Kriterler

  • Zeytinyağı ödülleri, bu konuda uzman kişiler tarafından oluşturulmuş bir jüri tarafından verilmektedir. Bu jürinin temel kriterlerinden ilki zeytinyağının laboratuvar sonuçlarıdır. Bu laboratuvar sonuçları zeytinyağının bileşenlerini ortaya çıkarması, katkı maddesi kullananları ayırt etmesi bakımından oldukça önemlidir. Mesela zeytinyağının asit oranının belirlendiği bu testler, bize kalite konusunda fikir verebilmektedir. Çünkü asit oranı düşükse  bu yağ yapılan zeytin meyvesinin, zarar görmeden yağa dönüştüğünün göstergesidir. Uluslararası standartlara göre zeytinyağındaki asit oranının 0.8’in üzerinde olmaması gerekir. İşte laboratuvar sonuçları bu anlamda çok önemlidir.
  • Aynı zamanda zeytinyağını ödüllü yapan şey sadece yağ hali değildir. Daha zeytin ağaçtayken gördüğü ilgi ve bakım da onun zeytinyağı yolculuğunda ödüle layık olup olmayacağını belirleyen unsurlardandır. Çünkü zeytin meyvesi hassas bir meyvedir. Bakımı da toplanması da meşakkatlidir. Ama aynı zamanda kadir kıymet de bilir. Ona gösterdiğiniz ilgi kadar size döner. Bu açıdan bakıldığında zeytinyağını iyi zeytinyağı yapan özelliklerden biri de daha meyveyken kaliteli olmasıdır.
  • Bunun dışında bir diğer kriter de zeytinyağının üretim aşamalarının belgelerle sunulabilmesidir. Bu konuda zeytinyağının oluşum aşamalarını  hatırlamakta fayda var. Toplanan zeytin meyveleri ayıklanır, yıkanır  ezilir, ısıtılarak yoğrulur (malaksasyon) ve sıkılır. Bu son aşamadan sonra içinde hala zeytin parçaları bulunur ve bu haline filtresiz zeytinyağı denir.  Aynı yağ süzülüp tortusuz ve parlak bir hale getirildiğinde filtreli zeytinyağı oluşur. Bu üretim aşamalarının her adımı çok önemlidir. Hijyene dikkat etmek, adımları doğru takip etmek ve en önemlisi zeytin meyvesini tazeliği bozulmadan yağa dönüştürmek her üreticinin dikkat etmesi gereken unsurlardır. Çünkü zeytinyağı içindeki polifenol oranı için, bu oldukça önemli bir kıstastır. Daha önce zeytinyağı ve polifenol makalemizde de bahsettiğimiz gibi, zeytinyağındaki polifenol, onun sağlık iksiri olmasının temel sebebidir. Ve polifenol oranı, üretim aşamalarının takibine göre değişen bir ölçüttür. Polifenolü yüksek yağ elde edebilmek için, zeytin meyvelerinin bekletilmeden sıkıma gönderilmesi çok önemlidir.  Zeytinin bekletilmesi, hem polifenol oranını düşüren hem de zeytin meyvesinin bozulma riskini artıran bir faktördür. Bu açıdan bakıldığında zeytinyağının üretim aşaması onun kalitesini dolayısıyla da ödül alıp alamama ihtimalini doğrudan etkileyen bir durumdur.
  • Bir diğer kriter de zeytinyağının tadına yönelik olan fiziksel ölçüttür. Hakiki zeytinyağını tattığımızda dilimizin yanlarında ve boğazımızda kekremsi acı bir tat olur. Bu tat onun kalitesini gösteren önemli bir ölçüttür.
  • Etiketleme ile yağın içeriğinin aynı olması da önemli bir kriterdir. Ne yazık ki bazen soğuk sıkım olmayan yağlara soğuk sıkım etiketi yapıştırılabilmektedir. Soğuk sıkım yağlar . zeytin sıkımı esnasından suyun sıcaklığının 27 derecenin altında olması demektir. Soğuk sıkım yağlar tüketiciler tarafından tercih edilir çünkü sıkım sıcaklığı besin değerini etkileyen temel faktördür. Soğuk sıkım zeytinyağları besin değeri yüksek yağlardır. Ama  bu yöntemde  soğuk su kullanıldığından daha az yağ çıkar bu yüzden bazı üreticiler bunu tercih etmez. Ama etikete soğuk sıkım yazmaktan da geri durmazlar. Bu anlamda yağın etiketinde yazılanlarla, gerçekte sahip olduğu özelliklerin aynı olması çok önemlidir.

Zeytin yetiştirmek ve bu zeytinleri yağa dönüştürmek emek ve titizlik gerektiren bir süreçtir. Zeytin ağaçlarına bebek gibi bakan, meyvesini özenle toplayan, üretimde halkın sağlığını düşünen ilkeli dürüst satıcılar her zaman ödülü hak etmiştir. Nitekim onlardan biri de Öz Köyüm zeytinciliktir. Atalarından zeytinci olan bir ailenin işlettiği bu tesis, gelenekselle moderni birleştiren zeytincilik anlayışlarıyla ödüllere doymamaktadırlar. Yukarıda bahsettiğimiz kriterlere titizlikle uymayı değiştirilemez kural olarak sayan Öz Köyüm Zeytincilik’in ödüllerini bir hatırlayalım.

 Ödüllü Zeytinyağları: Öz Köyüm Zeytinyağları

Öz Köyüm zeytinyağı denildiğinde aklımıza ilk gelen firmanın aldığı ödüller. Çok az firmaya nasip olabilecek, arka arkaya alınan bu ödüller Öz Köyüm Zeytinciliğin kaliteli üretim anlayışının da ispatıdır.

Dilerseniz bu ödüllere bir bakalım:

  • 2018 yılında aldıkları Uluslararası Üstün Lezzet Ödülü
  • EVO International Olive Oil Contest tarafından 2021 yılında verilen  Altın Madalya ödülü
  • JOOP – Japon Olive Oil Prize tarafından 2021 yılında verilen altın madalya
  • Zeytindostu 14. Naturel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışmasında kazanılan Altın Madalya
  • London IOOC tarafından 2021 yılında verilen  Bronz Madalya
  • Anatolian IOOC tarafından 2021 yılında verilen Gümüş Madalya
  • Zeytindostu 14. Naturel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışmasında kazanılan Altın Madalya
  • İsrail – Terraolivo IOOC – 2021 – Altın Madalya
  • Naturel Sızma Erken Hasat Soğuk Sıkım Zeytinyağımız, 2021 yılında Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK-2021)- Gümüş Madalya

Sadece bunlarla da kalmayan ISO 9001, ISO 14001, ISO 22000 belgelerine ve  “İyi Tarım”  ve “Sağlıklı & Güvenli İşyeri” Sertifikalarına  sahip, analiz raporlarıyla kalitelerini sürekli belgeleyen Öz Köyüm Zeytincilik, ödüllü zeytinyağları konusunda açık ara fark yaratmaktadır.

Ödül anlayışlarının ilk basamaklarını gönül rahatlığı olarak açıklayan işletme, kendimizin yemediğini kimseye yedirmiyoruz sloganıyla hareket eden, kaliteyi ve hijyeni ön sıraya koyan bir anlayışa sahip. Yıllardır zeytinle iç içe olan, zeytin ağacıyla kök salan Öz Köyüm Zeytincilik için, ödüllü zeytin yağlarına sahip olmak bir tesadüf değildir.

Öz Köyüm Zeytincilikten alacağınız her yağ, dünyaca ünlü standartlara göre tescillenmiş, zeytinyağı ödülleriyle taçlanmış, damak tadınıza hitap eden, lezzetli ve kaliteli yağlardır. Bunların dışında her türlü iletişime açık olan güler yüzlü hizmet anlayışları, verdikleri güven ve e ticaret sayesinde her yere kolay gönderim ödüllü zeytin yağı arayışında olanların tercihlerinin başına Öz Köyüm Zeytinciliği koymaktadır.

2 yorum

  1. kampanya fiyatlarınızda belirtilen tutarların üzerindeki alımlarda hem indirim hem karko dahil ben böyle anladım.Kargo olunca indirimsiz fiyat mı uygulanıyor bunu çok açık bir şekilde ifade edermisiniz.

    • Merhaba Rafet Bey,

      Öncelikle ürünlerimize ve markamıza olan ilginiz için çok teşekkür ederiz. Kampanyalı fiyatlardan bağımsız olarak, 300 TL üzeri tüm alışverişlerde kargo ücretsizdir.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*