Doğal Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır

Akdeniz ülkeleri zeytinyağları ile ünlüdür. Örneğin İtalyan zeytinyağları tüm dünyada ünlü zeytinyağlarıdır. Ülkemizde bir Akdeniz ülkesi olmasıyla zeytin ve zeytinyağı yetiştiriciliğinde hayli kalitelidir. Öz köyüm zeytinyağı tadı, kokusu ve kalitesinin yanı sıra sağlığa faydaları da zeytinyağını çok değerli bir besin kaynağı haline getiriyor. Doktorlar, beslenme uzmanları, gıda mühendisleri hemen hemen her gün zeytinyağının faydalarını anlatıp, zeytinyağı tüketimini tavsiye etmektedir. Yemeklere verdiği güzel tat ve kokunun dışında, içerisindeki vitaminler ile sağlıklı bir yaşam isteyen insanlar için vazgeçilmez bir besindir.

Zeytinyağının Faydaları

Sahip olduğu vitaminler ve yapısı itibariyle gıda alanları dışında da kullanılmaktadır. Cildi koruyup, tazelemesi, zararlı ışınlardan koruması, yaşlılığı geciktirici etkisi ile birçok kozmetik ürünün içeriğinde zeytinyağını görmek mümkündür. Yine cildi ve saçları koruyup, canlandırıcı etkisiyle şampuan ve sabun gibi kişisel temizlik malzemelerde de zeytinyağı özlü olanları görmek mümkündür. Kozmetik, kişisel temizlik malzemeleri dışında bazı ilaçlarda da zeytinyağını görebiliriz.

Doğal Zeytinyağı

Yemekleri verdiği tat ve koku, sağlığa pozitif etkisi ve üstüne bir de cildi güzelleştirici oluşu, zeytinyağını çok değerli bir ürün haline getiriyor. Her değerli ürün gibi zeytinyağında da katkı maddesi olmayan, kimyasal içermeyen, yani tamamıyla doğal olanı bulmak hayli zor oluyor. Doğal zeytinyağı adıyla satılan fakat doğal olmayan zeytinyağları ile dolu piyasa. Bizler Öz Köyüm zeytinyağı olarak yüzyıllardır süre gelen tekniklerle tüketicilere naturel zeytinyağı sunmaktayız.

Doğal Zeytinyağı, herhangi bir kimyasal işlem görmeden, katkı maddesi eklenmeden üretilen ve doğrudan tüketime uygun zeytinyağlarıdır.

Doğal Zeytinyağını Anlamanın Yolları

Zeytinyağını almadan üzerinde yazanları iyi okuyun. Tüketime uygun birkaç çeşit zeytinyağı vardır. TSE damgalı ve sağlık bakanlığı onaylı bu ürünler de yazanlar elbette ki doğru olacaktır. Sadece siz alırken dikkat edip, yanlış ürünü almamaya özen gösterin.

Doğal Süzme; üzerinde doğal sızma ya da natürel sızma zeytinyağı. Oleik asit oranı %0,8 ve altında olur. En kaliteli zeytinyağı doğal sızma zeytinyağıdır.

Doğal birinci; doğal birinci ya da natürel birinci zeytinyağı. Oleik asit miktarı %0,8 ile %2 arasında değişir. Tüketime uygundur. Doğal süzme zeytinyağı kadar kaliteli olmasa da kullanılabilir.

Riviera Zeytinyağı; tatsız ve kokusuz rafine zeytinyağına %10 ile %20 oranında doğal zeytinyağı eklenerek elde edilir. Riviera zeytinyağından doğal zeytinyağı tadı ve kokusu alınabilir. Oleik asit oranı %1 ile %1,5 arası değişebilir.

 

İçindekilere, adına, asit oranına ve fiyatına bakıp doğal zeytinyağı aldıktan sonra daha da emin olmak isteyebilirsiniz. Belki de aldığınız zeytinyağı etiketsiz, sağlık bakanlığı onaysız, bizzat üreticiden olabilir. Böyle bir durumda evde de bir zeytinyağının doğal olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Zeytinyağının içindeki asit miktarından bahsettik. Dil üzerinde acılık, genizde yanma hissediliyorsa doğal zeytinyağıdır.

Zeytinyağı ilk açıldığında biraz koklayıp, zeytin, çimen ya da çiçek kokusu almak gerekir. Küf, nem, boya benzeri kokular alıyorsak zeytinyağı ya doğal değildir ya da kalitesi düşüktür.

 

 

Öz Köyüm Doğal Zeytinyağı çeşitlerini incelemek ve satın almak için tıklayınız: Öz Köyüm Zeytinyağı

2 yorum

  1. Faydali bilgiler icin tesekkurler. ABD’de “Extra Virgin Olive oil” denen zeytinyagi en iyi kalite urun olarak bilinir. Fakat cogunlugu italyan ve Ispanyol yaglari olarak reklam ediliyor.

    Zeytin cesitleri arasinda Yunan urunu tahmin ettigim “Kalamata Olives” belli bir yorenin urunumudur yoksa hazirlanma surecine ait bir terim midir?

    • Merhaba Necmi Bey,

      Yorumunuz ve katkılarınız için teşekkür ederiz. “Kalamata” ayrı bir zeytin çeşididir. Yağ çeşidi için çok uygun değildir. Genellikle sofralık olarak tüketilmektedir.
      Yani her yörede yetişebilir fakat kendine özel bir yöresi yoktur.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*