Zeytin ve Zeytinyağının Tarihçesi

Antik Yunanda  elaia, Latince olea,  İbranice “zeyt” olan zeytinin, tarihin en eski çağlarından günümüze uzanan bir öyküsü vardır. Milattan on bin yıl önceye dallarını uzatan zeytin ağacı, çağlar devirmiş, birçok imparatorluğun yıkılıp gitmesini izlemiş, bambaşka medeniyetlerde, başka başka anlamlar yüklenmiş ama hep vazgeçilmez olmuştur. Nice peygamberlerin ekmeğine katık olacak kadar kutsal, nice yenilmez diktatörlerin yok oluşunu izleyecek kadar ölümsüzdür zeytin ağacı.

Edremit Duble Sele Zeytini Çevirme 1 KG

Zeytin, Güney Ön Asya denilen coğrafyada, yani bugünkü Akdeniz’de, kök salmış ilk defa. Ama kullanımı ıslah edildikten sonra olmuş, M.Ö. 4000’lerde,  Samiler tarafından. Yani zeytini ilk kim buldu? Samiler…

Önce törenlerde kullanılmış,  yemekler yapılmış, ateşe atılıp ısınılmış, sonra da  vücutlarını temizlemek için kullanmışlar. Kullandıkça geliştirmişler. Her gelen medeniyet, yeni bir şey eklemiş zeytinin öyküsüne. Kazıların söylediğine göre tunç çağında başlamış zeytinden zeytinyağı yapma düşüncesi. Sonra gelsin zeytin yağı ticareti. Fark edilince kıymeti, zeytin fidelerinin yolculuğu başlamış dünyanın dört bir yanına.

Her gittiği yerde çok değer görmüş, Hititlerde şiirlere konu olmuş, mitolojiye Tanrıların armağanı olarak geçmiş, olimpiyatlarda ödül olmuş ve hatta değeri o kadar kutsanmış ki Mısır Güneş Tanrısı Ra’nın mezarına ışık kaynağı olmuş zeytin. Ve sonunda Antik Çağın güçlü siyaset adamı Solon tarafından çıkartılan kanunla,  korunmaya alınmış. Hal böyle olunca da “sıvı altın” denilen zeytinin kıymeti artmış da artmış.

Sadece tarih mi bahsetmiş zeytinden. Dört kutsal kitapta da geçmiş ismi mucizenin. Tevrat ve İncil de Zeytin kelimesi 140 kez geçmiş, Kur’an-ı Kerim’de  zeytin  4 Surede 6 kez geçmiş.

Eski Ahitte Nuh’ a zeytin dalı getiren güvercin sayesinde  barışın simgesi; İbranice yazılmış bir İncil kitabı olan hakimler kitabına göre ağaçların kralı, tufana direnmesiyle   ölümsüzlüğün sembolü olmuş zeytin. Efsanelere konu olmuş, masallara destanlara kahraman olmuş zeytin. Her topluluk bir inanç geliştirmiş zeytine dair. Kutsanmış, saygı görmüş, el üstünde tutulmuş .

Kısacası zeytin hep kıymetli olmuş, hep değeri bilinmiş. O da nankörlük etmemiş hep fayda vermiş. Kalpleri, yüzleri ve insanlığı güzelleştirmiş.

Tarihte Zeytinyağı yapımı

Antikçağda zeytinyağı üretmek için günümüzdekine  benzer işlemler uygulanmış. Zeytinler, toplanmış, preslenmiş ve ayrılmış;  zeytinlerin ezilmesi, ezilenlerin toplanması ve presle sıkılmasıyla  zeytinyağı elde edilmiş. M.Ö.3000’lerde Girit’te kaya oyuklarında ve taştan yapılmış havan benzeri aletlerde tanelerin kırılıp sıkılması ile başlayan yöntemlerle “ilkel zeytinyağcılık” başlamış. Sonrasında bu işlem için  taş silindirler kullanılmaya başlanmış ve gelişerek günümüze kadar gelmiştir  zeytinden  yağ çıkarma serüveni…

Presleme yöntemi olarak da çağlar boyunca farklı yöntemler kullanılmış. Mesela  çuvalların bükülerek preslenmesi , ahşap ağırlıkla yapılan presleme,  vida-presleme ve baskı kollu presleme  yöntemleri günümüz teknolojisine kaynaklık etmiştir.

Yardımcı güç olarak da ilk zamanlar  hayvan gücünden yararlanılırken, sonrasında su, rüzgar kullanılmış, zamanla makinelere kadar ulaşmıştır bu yolculuk.

İnsanoğlu geliştikçe zeytinyağı sektörü de gelişmiş. Şuan  kontinü tipi üretim sayesinde tüm temizleme, kırma, yoğurma, ayrıştırma ve yağı  temizleme işlemleri ard arda sıralanan makine sistemiyle gerçekleşmektedir. Bu sayede hem zeytin yağının kalitesi artmakta hem de el değmeden üretim sağlanmaktadır.  Kontinü tipi üretim sayesinde atalarımızın yöntemini modern teknolojiyle birleştirip zeytin yağının en kalitelisini size sunmaktayız.

Tarihten beri süren yolculuk,  biz zeytin üreticileri sayesinde de gelişerek sonsuzluğa kadar uzanacak.

Bu topraklarda doğan her çocuk, zeytin ağaçlarının mirasçısıdır. Ve bu mirasçılar tarihten beri süregelen mucizeyi geleceğe taşıyacaklardır. Biz de Öz köyüm Zeytincilik olarak dünyaya zeytinle açılıp yol almaktayız. Ağzınıza attığınız her zeytin tanemizde binlerce efsane, binlerce masal gizli. Tarihten günümüze uzanan bu öykülerin anlatıcısı olmaktan onur duyuyoruz.

Zeytinlerimizin tadına varırken kulaklarınıza fısıldanacak efsaneleri duymaya hazırsanız, size sorunsuz hizmet vermek adına biz hep buradayız. Öz köyüm zeytinlerinin  kontinü yöntemiyle elde edilen yağları da, zeytinyağının tarihten beri gelen lezzetini size sunmakta.

Zeytinyağının tarihçesi içinde  gördüğünüz yolculuklar,  online hizmet sayesinde artık  size doğru olacak.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*