Sahurda ve İftarda Zeytin/ Zeytinyağı Yemenin Faydaları

Ramazan Ayında Beslenme

Geldi güzelim Ramazan. Hepimizi aldı bir telaş. Alışverişler yapıldı, eksikler tamamlandı. Kafalarda yine aynı sorular, sahurda ve iftarda nasıl beslenmeliyiz?

Bu soruya dair yüzlerce uzman görüşü var. Doktorların ve diyetisyenlerin buluştuğu nokta, hafif beslenmeye dair. Hafif beslenme deyince aklımıza hemen kahvaltılıklar geliyor. Özellikle de sahuru, kahvaltı şeklinde yapmayı öneren uzmanların sayısı hiç de az değil. Peki kahvaltı sofralarımızın kraliçesi kim? Elbette ki zeytin.

Sadece kahvaltı sofralarının mı? Ta Osmanlıdan beri iftariyeliklerin başında da zeytin geliyor. Çünkü  orucu açmanın en sağlıklı yollarından biri,  zeytinle oruç açmaktır. Böylelikle ani kan şekeri yükselmesi önlenir, vücut beslenmeye hazırlanır. Vücudumuza ilk giren besin zeytin olduğunda, hazımsızlık problemlerinin azaldığını deneylerle kanıtlanmış. O halde ezan okunur okunmaz yemeklere saldırmak yerine atın ağzınıza bir Öz Köyüm zeytin, tadını vara vara yiyin. Hem damağınız şenlensin hem de iftar sonrası şikayetleriniz ortadan kalksın. Bu konuda detaylı bilgi için zeytin yağının sindirim sistemine faydaları makalesini okuyabilirsiniz.

Sahurda susamamak için zeytin yiyin

Edremit Duble Sele Zeytini Çevirme 1 KG

Ramazanda yaşadığımız bir diğer sıkıntı da  uzun süren susuzluk. Sahurda aldığımız her lokmada, acaba susatır mı? diye düşünmeden edemiyoruz. Özellikle de  uzun günlerde bizi en çok tedirgin eden şey, susamak. İşte bu anlamda yine imdadımıza zeytin yetişiyor. Uzmanların ortak görüşüne göre, sahurda zeytin yemekle,  susuzluğun üstesinden gelebiliriz. Elbette burada zeytinin sayısı da çok önemli. Yediğimiz 3-4 zeytin, ertesi günü daha rahat geçirmemizi sağlayabilir. Gerçi Öz Köyüm zeytinleri yerken kendinizi durdurmak için biraz çaba sarf etmeniz gerekecek.

Oruçken Tok Tutan Besinler

Zeytinin faydalarını saymakla bitiremiyoruz. O kadar faydası var ki ayrı bir makalede uzun uzun açıkladık. Dilerseniz ”Zeytinin faydaları” makalemize bakabilirsiniz. Ama bir özelliği var ki sahur beslenmesi için biçilmiş kaftan. O da  Zeytinin tok tutma özelliği. Zeytinin sahurda tercih edilmesini sağlayan en büyük sebeplerden biri bu . Özellikle bu günlerde aç kalma süremiz oldukça uzun. Tok tutan besinler nelerdir?  diye araştırmaya başladık bile. İşte tüm bu araştırma sonuçlarında zeytin yine ilk sıralarda. Zeytin, içindeki mineraller ve vitaminler sayesinde bizi tok tutup ,acıkma süremizi uzatmaktadır.

Sahur İçin İştah Açıcı bir seçenek

Zeytini sahurda tercih etmemizin bir diğer nedeni de iştah açıcı olması. Alışkın olmadığımız bir saatte yemek yemek,  özellikle ilk zamanlar çok zor olacaktır. Canımız bir şey istemeyecek, lokmalarımız büyüyecektir. Kızartma zararlı, ağır yemek susatır. En güzeli kahvaltılıkları renklendirmek olacaktır. Zeytin ile zeytin yağını buluşturarak başlayın işe. Öz Köyüm  zeytininin  üstüne dökeceğiniz  bolca Öz Köyüm zeytin yağına ekmek banmak, hangi iştahı açmaz ki? Biraz da limon sıktık mı. En kallavi yemeklere değişilmez.

Aç Karnına Zeytin Yemenin Faydaları

Zeytini sahurda ve iftarda  tavsiye eden uzmanların bir diğer sebebi de zeytinin aç karnına tüketilmesinin vücuda daha faydalı olması. Çünkü  aç karnına yenilen zeytin, karaciğeri temizleyip antioksidan özelliği göstermektedir. Aynı şey zeytinyağı için de geçerlidir. Şifa deposu zeytin ve zeytin yağının  mucizeleri aç karnına kullanımda ekstra artmaktadır. Bu da zeytin ve zeytinyağını iftar ve sahur sofralarının olmazsa olmazı yapmaktadır.

Aç Karnına Yenilen Zeytinin  ve Zeytinyağının Faydaları

  • Sindirimi kolaylaştırır.
  • Hücre yapısı yeniler ve yaşlanma belirtilerini azaltır.
  • Karaciğeri temizler.
  • Organların yenilenmesini sağlar.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir. Hastalıklara karşı koruyuculuk sağlar.
  • Çocukların beden ve zeka gelişiminde çok önemlidir.
  • Zayıflamaya yardımcı olur.

Orucumuzu açmak için ağzımıza attığımız bir  zeytin tanesi  ya da sahurda yediğimiz zeytinler aç karnına vücudumuza girdiği için,  yukarıda saydığımız tüm faydaların etkisini görmemiz kaçınılmaz olacaktır.

Orucun hücreleri yenileyip, vücudumuzu dinlendirdiğine dair yapılan araştırmalar var. Bu yenilenmeye zeytin ve zeytinyağı yiyerek katkıda bulunmalı, orucun faydalarını, zeytinin faydalarıyla artırmalıyız. Vücudumuzun nadasına, zeytinin tohumları ekmeli, midemizi korurken cilt ve saç güzelliğimize de hizmet etmeliyiz.

Bu ramazan kendimize bir güzellik yapalım. İftar ve sahur sofralarımızda  Öz Köyüm zeytin ve Öz Köyüm zeytinyağına yer açalım. Hem vücudumuz yenilensin hem de ruhumuz dinlensin. Sitemizi ziyaret edip ürünlerimize kolayca ulaşabilirsiniz. Ramazan paketlerimizle sevdiklerinize en güzel hediyeyi sunabilir, onların da sağlıklarını korumalarına yardımcı olabilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*