Yeşil Zeytin İle Siyah Zeytin Arasındaki Fark

Yeşil zeytin ve siyah zeytin farklı ağaçta mı yetişir? Yeşil zeytin ve siyah zeytin farklı türler midir? Yeşil zeytin ile siyah zeytin arasında fark var mıdır? gibi sorular aklınıza gelebilir.

Hayır, yeşil zeytin ve siyah zeytin farklı ağaçta yetişmez, türleri farklı değildir, aralarında da büyük farklar yoktur. Her zeytin ağacında yeşil zeytin de olur, siyah zeytin de. Sadece yeşil zeytin, siyah zeytinin olgunlaşmamış halidir. Öz Köyüm olarak zeytin alakalı birçok ürünü %100 doğal bir şekilde tüketicilere sunmaktayız.

Zeytini, zeytin ağacının meyvesi olarak düşünelim. Zeytinin ilk hali yeşildir. Ham hali diyebiliriz. Rengi sonra sararmaya başlar, daha sonra hafif kırmızı ve mor bir arası bir renk alır ve en son da kararır. Yani sofralarımıza gelen siyah zeytin ile yeşil zeytin aslında birbirinin aynısı diyebiliriz. Hatta bir markete ya da kahvaltı ürünleri satan şarküteri vb. bir yere giderseniz, zeytinleri 4-5 farklı renkte de görebilirsiniz. Bu farklar dediğimiz gibi zeytinlerin toplanma zamanına göre değişir. Sadece daldan alınma süreleri farklıdır. Bu arada zeytinlerin kendi içinde farklı türleri olabilir ama bu rengi ile alakalı bir durum değildir.

Peki, Yeşil Zeytin İle Siyah Zeytin Arasında Hiç Fark Yok Mudur?

Yeşil zeytin, siyah zeytinin ham halidir. Temelde çok büyük farkları olmasa da elbette ki bazı farklar da yok değildir.

  • Yeşil Zeytin

    • Yeşil zeytini, ham meyve olarak düşünebiliriz. Zeytin olgunlaşmadan toplanır ve acısı alınarak salamuraya yatırma işlemi yapılar ve yemeye hazır hale getirilir.
    • Yeşil zeytinin yenecek hale gelmesi için 3 ay bekletilmesi gerekir.
    • Yeşil zeytin içerisinde daha çok su bulundurur.
    • Yeşil zeytindeki yağ oranı siyah zeytindekinin neredeyse yarısı kadardır.
    • Yeşil zeytin, yağ oranının azlığı ile siyah zeytine göre daha düşük kalorilidir.
    • Yeşil zeytin de A vitamini daha fazladır ve yeşil zeytinden üretilen zeytinyağları çok daha kalitelidir.
  • Siyah Zeytin

    • Siyahlaşan zeytin meyvenin olgunlaşmış halidir. Hatta birkaç farklı renkte zeytin olması ve hepsinin bekleme süresine göre değiştiğini göz önüne alırsak siyah zeytin, zeytinin tam olgunlaşmış halidir, demeliyiz. Ülkemizde en çok tüketilen zeytin de siyah zeytindir.
    • Siyah zeytin 15 gün ya da 1 ay bekletildikten sonra yenecek hale gelir.
    • Zeytin, siyah zeytin olurken yani ham zeytin olgunlaşırken suyunu kaybeder. Fakat daha fazla yağlanır.
    • Siyah zeytin de sodyum ve fosfor daha fazladır.

Yeşil Zeytin Mi Tüketmeliyiz, Yoksa Siyah Zeytin Mi?

Temelde baktığımızda yeşil zeytin ile siyah zeytin arasında büyük farklar yoktur. Eğer mümkünse ikisinin de tüketilmesi gerekir. Zeytinin ve zeytin ürünlerinin faydaları inanılmaz derece de fazladır. Öz Köyüm olarak ürettiğimiz zeytin, zeytinyağı, zeytinyağı özlü gıdalar ve sabun. Hepsinin insan vücuduna birçok faydası bulunmaktadır.

Zeytin ve zeytin ürünlerinin kullanımı çok olan bölgelerde kalp hastalıklarının daha az görülmesi kanıtlanmış bir gerçektir. Bununla birlikte kolesterolü azaltması, cilt sağlığına iyi gelmesi, doku yenilemesi sayabileceğimiz faydalarından sadece birkaçıdır. Öz Köyüm zeytinleri ile içiniz rahat bir şekilde bu faydalardan yararlanmak mümkün.

Siyah zeytin ya da yeşil zeytin farkı gözetmeden hatta eğer isterseniz iki renginden de tüketmenizde yarar var.

2 yorum

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*