2.000 TL ve üzeri alışverişlerinizde ÜCRETSİZ KARGO
BAL

BAL

Sırala:

Bal üretiminde en önemli konu kesinlikle arının cinsi ve bitki çeşitliliğidir. Öz Köyüm olarak ürettiğimiz çam ve çiçek balları için; ayrı kovanlar ayrı arazilere götürülmektedir. Arıların tamamen doğal Çiçek balı üretebilmesi için küçük – ince yaprakları bulunan mavi, mor veya menekşe rengindeki ayıtlardan nektar toplaması gerekir. Bunun için de, çiçek balı elde edilmek isteniyorsa; arı kovanları, ayıtların bol olduğu arazilere yerleştirilmektedir. Çam balı için de, adından da anlaşılacağı üzere; kovanların çam bölgelerine yerleştirilmesi gerekir.

Öz Köyüm olarak; ürettiğimiz balların tamamı “süzme bal” olarak kendini göstermektedir. Ballarımızda herhangi bir şekilde şeker karışımı ve ek karışımlar bulunmamaktadır. %100 doğal çiçek balı ve %100 doğal çam balıdır.

Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır?

Günümüzde bal sektörü oldukça geniş kesimlere yayıldığı için, tabiri caizse “bilen de yapıyor, bilmeyen de yapıyor” gibi bir durum yaşanmaktadır. Bu sebepten dolayı birçok kişi gerçek bal aldığını zannedip ya şeker, ya da kimyasal dolu ballara sahip olur. Öz Köyüm olarak; mağduriyet yaşamamanız adına gerçek balın nasıl anlaşılacağını sizler için anlattık. İşte gerçek balı anlama yöntemleri:

Gerçek balı anlamak için en kesin ve net yöntem oldukça basit bir yöntemdir. Bu konuda biz, süzme bal üretimi yaptığımız için; gerçek süzme balın nasıl anlaşılacağını kesin olarak tecrübelerimize dayalı olarak belirtiyoruz.

Balın kapağını açtıktan sonra, herhangi bir kavanoz veya kaba boşaltın. Eğer bal boşaltılırken kesik kesik değil de, direkt düz bir şekilde akıyorsa bu bal gerçek baldır. Fakat kesik kesik akıyor, nokta ve uzun çizgi şekillerinde sürekli kesilip düşüyorsa, bu bal sahte baldır. Buna dikkat ettiğiniz takdirde, bal konusunda aklınızda herhangi bir şüphe veya endişe bulundurmanıza gerek yoktur.

Bal Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Şifa kaynağı olan balı alırken, dikkat edilmesi gereken birçok nokta bulunmaktadır. Bu noktaların başında; balın “gerçek bal” olması gelir. Çünkü gerçek olmayan ve içerisinde şeker benzeri karışımlar olan balların tamamı faydadan daha fazla zarar getirmektedir. Yukarıda söylediğimiz kritere göre balın gerçek olup olmadığını anlayabilirsiniz. Diğer bal alırken dikkat edilmesi gereken noktalar ise aşağıda sıralanmıştır:

  • Bal alırken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta, balın etiket ve ambalajlı olmasıdır. Çünkü, etiket ve ambalajı olmayan balların büyük bölümü, “merdiven altı” tabirini kullandığımız “sözde firmalar” tarafından piyasaya sürülmektedir. Özellikle yol kenarlarında satılan balların %80’i sahte baldır. Uzak durmanız, sağlığınız açısından faydalı olacaktır.
  • Doğal bal demek, organik bal demek değildir. Tüm doğal ballar, belirlenen organik tarım yönetmeliğine uygun olarak üretilmemiş olabilirler. Yani, bir takım eksiklikler söz konusu olabilir. Bu durum; balın doğal, fakat organik olmadığını gösterir. Bunun için bal alırken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise “sertifikasının” bulunmasıdır. Eğer sertifika yoksa yine bu balı almamanızı öneriyoruz.
  • Satın aldığınız balın ambalajında kesinlikle bitkinin kaynağı, yöresi ve hangi bölgede bulunduğu belirtilmelidir. Bunun yanında balın hangi çeşit bal olduğu da yazmalıdır.
  • Balın son tüketim tarihinin geçmiş olması demek, bu balın bozulduğu anlamına gelmektedir. Bal kavanozunun genel olarak kapak kısmında; bazı durumlarda ise gövdesinde ya da altında üretim tarihi ile son tüketim tarihi yazılır. Bu tarihlere bakmalı ve son tüketim tarihi geçmemiş bal almalısınız.
  • Eğer imkanınız varsa alacağınız balın hangi süreçlerden geçerek üretildiğine dair bilgi sahibi olmalısınız. Bu anlamda Öz Köyüm olarak tamamen şeffaf bir şekilde müşterilerimize yaklaşıyor ve organik bal konusuyla ilgili her türlü detayı paylaşıyoruz.
  • Bal, paketleme aşamasından, dolum aşamasına; bu aşamadan ise tüketiciye gelene kadarki geçen her süreçte tamamen temiz, hijyenik ve kuru bir ortamda olmalıdır. Güneş ışığından tamamıyla korunmalı ve 25 derecenin altında muhafaza edilmelidir.

Süzme Bal Nasıl Yapılır?

1957 yılından itibaren büyük bir özveri ve çabayla elde ettiğimiz “%100 müşteri memnuniyeti” bizleri müşterilerimizin gözünde değerli bir noktaya getirmiştir. Müşterilerimizin bildiği üzere Öz Köyüm olarak sadece süzme çiçek balı ve süzme çam balı üretiyoruz. Bunun haricinde herhangi bir şekilde petek bal üretimi ve satışı yapmıyoruz. Peki, süzme balı nasıl üretiyoruz? Bu konuya sizler için; “Süzme bal nasıl yapılır? “Başlığı altında tüm detaylarıyla değindik. İşte detaylar…

Balın, altına çalan renginin berrak bir görüntüye sahip olabilmesi ve bunun yanı sıra damak tadına tam olarak uyum sağlayabilmesi için küçük, basit ve hiçbir şekilde doğallığını / organikliğini bozmayan fiziksel aşamalardan geçirilmesi sonucunda süzme bal elde edilir. Santrifüj ismi verilen yöntemle birlikte petekli bölüm ayrıştırılır, ardından süzme işlemi başlar.

Süzme işlemi tamamlandıktan sonra geriye kalan balmumu parçacıkları da birer birer toplanır. Ardından tamamen berrak ve saf görünümlü bir bal elde edilir. Süzme bal, hiçbir kimyasal işleme tabi tutulmaz. Bundan dolayı tekrar belirtmek isteriz ki, doğallığı, organikliği ya da hamlığı hiçbir şekilde bozulmaz.

Katkı ve koruyucu madde içermeyen doğal bal olarak tüketilebilen süzme bal; ilk aşamada çiçek balı için ayıt ve benzeri çiçeklerin olduğu arazilerde; çam balı için ise çam arazilerinde ya da arazilere yakın olan çam bölgelerinde kovan yerleşimi yapılır. Sonrasında işçi arılar, bu çiçeklerden ya da çamlardan nektar toplamaya başlarlar. Toplanan bu nektarların bileşimi; işçi arıların vücutlarında fıtrattan gelen özellikleri sayesinde enzimler yardımıyla değişime uğrar.

Meydana gelen malzeme ise, kovan içerisinde çalışmakta olan arılar tarafından oldukça ince bir şekilde inşa edilen petek gözlerine salınır ve depo edilmeye başlanır. Bal, peteklerde depolanmaya başladığı andan itibaren bekletilir ve dinlendirilir. Tabi bu süreçte, bal; bildiğimiz bal değildir. Henüz bal aşamasında olan bir nektardır. Olgunlaşma süreci sonrasında bu nektarlar tamamen bal halini alır.

Balın tatlı aromaya sahip olmasını sağlayan şey, doğal şekerdir. Çiçekli bitkilerin nektarlarında yer alan şeker oranıyla yoğunluğu her bitki için farklıdır. Bu oranları %5 ila %80 şeklinde sıralayabiliriz. Bitkideki nektar şeker yoğunluğuyla doğru orantıda, arılar tarafından tercih edilme oranı yükselmektedir. Genel olarak nektar şeker yoğunluğu %18 seviyesinin altında olan bitkileri işçi arılar ziyaret etmezler. Bu sebepten dolayı herhangi bir şekilde doğal ve organik balın tatsız olması çok düşük ihtimaldir. Eğer böyle bir şey olursa; bal zaten satışa çıkarılmaz.

Balın Faydaları

Balın, sağlığa birçok faydası bulunmaktadır. Bakteri barındırmadığından dolayı doğal antibiyotik özelliği taşıması sebebiyle; oldukça güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Bu özelliği sebebiyle de; virüslere, bakterilere ve bunların yanı sıra serbest radikallere karşı oldukça etkili şekilde mücadele etmenizi sağlar.

Mikropların tamamen kırılmasını da sağlayan bal, aynı zamanda yaraların çabuk iyileşmesinde, öksürüğün giderilmesinde, uykusuzluk durumlarında, astım krizlerinde ve bronşit tetiklenmelerinde tüketildiği takdirde oldukça yararlı olacaktır.

Öz Köyüm olarak; tamamen doğal ve organik ballarımız ile birlikte; ürettiğimiz balların, balın sağladığı faydaların tamamını sizlere sunduğunu emin olarak söyleyebiliriz. Uzun yıllardan beri hizmet verdiğimiz zeytin ve zeytinyağı sektöründeki başarılarımızı, bal sektöründe de göstermenin haklı gururunu yaşıyoruz. Eğer, organik çiçek balı, doğal süzme bal gibi araştırmalar yapıyorsanız ve güven konusunda problem yaşıyorsanız hemen iletişim bölümünde yer alan numara / mail adreslerinden bizlerle iletişime geçebilir, her türlü sorunuza cevap bulabilirsiniz.

Filtre
İlk alışverişinize özel %20 indirim