Zeytinyağlı Barbunya Nasıl Yapılır? – Tarifi

Zeytinyağlı Barbunya Nasıl Yapılır? – Tarifi

Öz Köyüm ailesi olarak sofralarınıza lezzet katacak yemek tarifleri serimize yeni bir lezzet harikası ile devam ediyoruz. Bu tarifimizin başrollerinde barbunyalar bulunuyor. Tarifimizin adı ise “Zeytinyağlı Barbunya Tarifi”

Zeytinyağlı Barbunya birçok kişi tarafından fazla bilinmeyen ancak bilenlerin de sofralarından hiç eksik etmediği tariflerden biridir. Gizli lezzetlerden biri olması nedeni ile hakkında en çok araştırılan şeylerden biri de tabi ki nasıl yapıldığı. Peki Zeytinyağlı Barbunya nasıl yapılır? Zeytinyağlı Barbunya yapımının püf noktaları nelerdir? Zeytinyağlı Barbunya tarifi hakkında merak ettiğiniz her şeyi sizler için yazımızda derledik.

Zeytinyağlı Barbunya tarifini sizler ile paylaşmadan önce anne eli değmiş püf noktalarını sizler için bir araya getirdik. En lezzetli zeytinyağlı barbunya yapmanın altında yatan birkaç sır var. Bunlardan biri de taze barbunya kullanmak. Eğer barbunyalarınız taze ise düdüklü ile hazırlamanıza gerek kalmaz. Taze barbunyalar tencerede kısa sürede pişer. Böylece tencerede pişmiş olmasının lezzetini de yemeğinize katabilirsiniz.

Zeytinyağlı barbunya tarifinin bir başka püf noktası ise havuç, sarımsak ve domates kullanmaktır. Bu üç malzeme yemeğe harika lezzetler katar. Yemek tarifini hazırlarken evde havuç yoktu demeyin. Mutlaka bu üç malzemeyi zeytinyağlı barbunya yemeğinin içinde kullanın. Gelelim Zeytinyağlı Barbunya Tarifinin detaylarına… İşte püf noktaları ile Zeytinyağlı Barbunya yemeği tarifi:

Zeytinyağlı Barbunya Tarifi

Zeytinyağlı barbunya ninelerimizden beri gelen Türk mutfak kültürünün farklı lezzetlerden birisi olarak dikkat çekiyor. Kendisini bu denli sevilen bir yemek yapan birçok detayı  var. Malzemelerin kalitesinden miktarına kadar sizler için en güzel zeytinyağı barbunya tarifini ninelerimizin sofralarından evlerinize getirdik. Öncelikle Zeytinyağlı barbunya tarifi için gerekli malzemeleri sıralayalım.

Bu arada barbunyaları önceden kışlık olarak hazırlayıp buzluğa attıysanız onları da kullanabilirsiniz. ancak bunun da bir püf noktası var. Barbunyaların çözülmesini beklemeden kullanmaya özen gösterin. Gelelim Zeytinyağlı barbunya tarifi malzemelerine;

Zeytinyağlı Barbunya Malzemeleri;

  • 700-800 gram ayıklanmış taze barbunya (Buzluktan çıkardığınız barbunyaları da kullanabilirsiniz. Donu çözülmeden kullanmaya özen gösterin.)
  • 1 adet orta boy havuç
  • 2 adet orta boy domates
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet küp şeker
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • İsteğe bağlı olarak 1 tatlı kaşığı domates salçası (yemeğinize harika bir renk verecektir.)
  • Zeytinyağı (hakiki ve kaliteli bir zeytinyağı tercih etmeye özen gösterin.)
  • Bir miktar tuz

Zeytinyağlı barbunya tarifine geçmeden önce malzemelerinizi hazırlamayı unutmayın. Tarifte geçen malzeme miktarı yaklaşık 4 kişiliktir. Bu nedenle daha büyük sofralar için uygulamadan önce malzeme miktarını orantılı olarak arttırabilirsiniz. Peki, malzemeler hazırsa şimdi tarife geçelim.

Zeytinyağlı Barbunya Nasıl Yapılır?

Zeytinyağlı barbunya nasıl yapılır? Sorusunu şu an hepinizin sorduğunu duyar gibiyiz. Sizler için en kolay ve en lezzetli zeytinyağlı barbunya tarifini püf noktaları ile birlikte hazırladık. Tarifi vermeden önce uyaralım, adımları doğru ve eksiksiz uygulamaya özen göstermeniz gerekmekte.

  1. Barbunyaları tencereye boşaltalım. Yemeğimizi tencerede yapacağız. Barbunyaları boşalttıktan sonra barbunyaların üzerini örtecek kadar suyu tencereye ekleyelim ve tencerenin kapağını yarım olacak şekilde kapatalım.
  2. Barbunyaları dirilikleri hafif bir şekilde kalana kadar haşlayalım. Ortaya çıkan siyah suyu süzelim.
  3. Başka bir tencereye Küp küp doğranmış havuçları (barbunyalardan daha büyük olmamasına dikkat edin, görünümü güzel olması için küçük doğranmaları önemli.) ve zeytinyağını tencereye ekleyelim. Kısık ateşte yaklaşık 1 dakika kavuralım.
  4. Domateslerimizi rendeleyelim ve kavrulmakta olan havucun üzerine ekleyelim. Kavurma işlemine devam edelim.
  5. 1 adet küp şekeri ve ince ince doğradığımız sarımsakları tencereye ilave edelim.
  6. Barbunyaları tencerenin üzerine ekleyelim ve karıştırmaya başlayalım.
  7. Barbunyaların üzerini geçecek miktarda suyu tencereye ekleyelim.
  8. Tencerenin kapağını yarım kapatalım ve kısık ateşte pişmeye bırakalım.
  9. Ocakta kalma süresinin sonuna geldiğinde yani yemeğiniz pişmeye başladığında istediğiniz miktarda tuz ekleyin ve ardından da çok az olacak şekilde zeytinyağı ekleyin.
  10. Yemeğiniz piştiğinden emin olduğunuzda ocaktan alın ve tencerenin ağzı yarım açık olacak şekilde dinlenmeye bırakın.
  11. Zeytinyağlı barbunya soğuk olarak servis edilen bir yemektir. Bu nedenle soğumadan servis etmemeye özen gösterin.

Afiyet olsun…

Zeytinyağlı Barbunya Püf Noktaları

Zeytinyağlı barbunya tarifinin püf noktaları, yemeğinizin en lezzetli halini alabilmesi için dikkat etmeniz gereken hususlardan biridir. Öncelikli olarak zeytinyağlı barbunya yemeği hazırlarken kullandığınız malzemelerin kalitesine dikkat etmelisiniz. Çünkü malzeme kalitesi yemeğin tadı üzerinde büyük etkilere sahiptir. Zeytinyağlı barbunya tarifinde öne çıkan malzeme ise tabi ki zeytinyağı.

Kaliteli bir zeytinyağı kullanmanız yemeğinizin çok daha lezzetli olmasını sağlayacaktır. Zeytinyağı tercih ederken dikkat edilmesi gereken birçok püf nokta bulunmaktadır. Bu noktada siz değerli müşterilerimiz için en kaliteli ve sağlıklı zeytinyağlarını Öz Köyüm ailesi olarak üretmekteyiz. Zeytinyağlı barbunya yemek tarifinize en çok yakışacak zeytinyağının daha önce iki kez uluslararası bağlamda ödül almış olan natürel sızma erken hasat soğuk sıkım zeytinyağlarımız olacağını düşünüyoruz.  Gerçek anlamda doğal tatları ile yemeklerinize lezzet katacağına inandığımız zeytinyağlarımız kesinlikle hiçbir kimyasal işlemden geçmemektedir.

Burhaniye/ Pelitköy içerisinde üretilen zeytinyağlarımız; 2018 yılı içerisinde düzenlenen 11.uluslararası zeytinyağı yarışmasında birincilik kazandıktan sonra aynı yıl içinde düzenlenen Uluslararası Üstün Lezzet Ödülü Yarışması Zeytinyağı alanında da ödül kazanmıştır.

Zeytinyağlarının Dizyem aralığının 0,4 ile 0,6 aralığında olması nedeniyle ağzınızda müthiş bir lezzet bırakmaktadır. Natürel sızma erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı ürünümüzün Zeytinyağlı Barbunya yemeğinize çok yakışacağına eminiz.

Zeytinyağlı barbunya yemeği için önemli olan bir başka püf nokta barbunyalar haşlandıktan sonra mutlaka siyah suyunun süzülmesidir. Barbunyaları bol suda haşlayıp süzmeye özen gösterin. Sarımsaklar mutlaka tarife eklenmelidir. Zeytinyağlı barbunya yemeğinin lezzetine lezzet katan sarımsak tarifinizin olmazsa olmaz malzemelerinden biridir.

Bir diğer püf nokta da limondur. Zeytinyağlı barbunya yemeğine limon sıkıldığını biliyorsunuzdur. Ancak limonun ne zaman sıkıldığı konusunda net bir bilginiz olmayabilir. En lezzetli zeytinyağlı barbunya yemeklerine limon yemeği servis etmeden hemen önce sıkılır.

Son olarak yemeği hazırlarken su miktarına dikkat edin. Koyduğunuz su üzerini kapayacak kadar olmalıdır fakat aşırı su koymamalısınız. Dengeyi kurmaya özen gösterin. Pişirirken mutlaka altı kısık ve ağzı yarım kapalı olarak pişirmeye özen gösterin. Böylece barbunyalar tencerenin dibine yapışarak yanık sorununa yol açmayacaktır. Dibi tutan yemeklerin lezzetlerinde büyük değişimler olur. Yemeğinizin dibi tutmaması için mutlaka altı kısık pişirin.

Zeytinyağlı Barbunya Yemeğine Eklenebilecekler

Zeytinyağlı barbunya yemeği içerisine eklenebilecek malzemeler damak tadınıza göre farklılık gösterebilir. Dere otu veya kırmızı biber en çok eklenen malzemelerdendir. Zeytinyağlı barbunya yemeği için eklenebilecek malzemeler birçok kişi tarafından farklı görülmekte. Ama denemekten zarar gelmez. Dere otu özellikle zeytinyağlı barbunya yemeğine yakıştırılan otlardan biri.

Yemeği servis ederken masada kırmızı toz biber bulundurmayı unutmayın. Birçok kişi yemeğine biber atmayı tercih eder. Bizce de zeytinyağlı barbunya yemeğine kırmızı toz biber oldukça yakışmakta.

Zeytinyağlı Barbunya Yemeğinin Yanında Ne Gider?

Zeytinyağlı Barbunyanın yanına en çok yakışan lezzetleri sizin için sıraladık.

  • Mercimek çorbası,
  • Mevsim salatası,
  • Meze,
  • Ayran,
  • Pilav

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*