KALİTELİ ZEYTİNYAĞININ PÜF NOKTALARI !

KALİTELİ ZEYTİNYAĞININ PÜF NOKTALARI !

Herkese iyi günler. Bu yazımda zeytinyağıyla ilgili ufak ufak bazı noktalara değineceğiz. Amacımız zeytinyağı tüketicilerini daha da bilinçli bir hale getirmek.

Öncelikle taş baskı zeytinyağına gelelim. Aldığım onlarca uluslararası eğitimden sonra taş baskı zeytinyağının, kontinü tipi üretilmiş zeytinyağına göre daha az hijyenik ve daha az insan sağlığına faydalı besin değerleri içerdiğini sizlerle paylaşmalıyım. Ülkemizdeki ve dünya çapında ki en bilgili tadımcılarında söylediği gibi taş baskı denilen eski usul  yöntemlerle üretilen bir zeytinyağını tüketmemenizi tavsiye ederim. Günümüzde bulunan kontinü tipi bir zeytinyağı fabrikasından  el değmeden tamamen doğal yollarla üretilen zeytinyağlarını tercih etmelisiniz. Su an ki üretim koşullarında zeytinyağı tüketicisinin tüketebileceği en kaliteli zeytinyağı, yeşilken erken hasat şeklinde toplanan zeytinlerin kontinü tipi bir zeytinyağı fabrikasında soğuk sıkım yapılaraktan üretilen zeytinyağıdır.

Kontinü zeytinyağı fabrikasının işleme sırası şu şekildedir.

1) TEMİZLEME

Özellikle yağ kalitesi açısından ve kullanılan ekipmanların güvenliği için, zeytinlerin temizlenmesi çok önemlidir. Bunun için zeytinler önce, otomatik yıkama makinasında yıkanarak böcek, yaprak, dal, taş, toprak gibi unsurlardan arındırılır.

2) KIRMA

Temizlenmiş zeytinler otomatik taşıyıcı ile kırıcıya taşınır. (klasik sistemlerde granitten yapılmış taş değirmenler kullanılmaktayken; kontinü sistemlerde, otomasyona elverişlilikleri nedeniyle metal kırıcılar kullanılır.) kırıcı, gelen zeytinleri hamur haline dönüştürür. 

3) YOĞURMA (MALAKSASYON)

Kırıcıdan gelen zeytin hamuru, malaksör sisteminde, 20-25°C ısıda “en fazla” 90 dakika yoğurulur. Bu işlem yağın, hücrelerden ayrılmasını ve zeytin hamurunun, içerisinden zeytinyağının alınmasına olanak verecek bir kıvama gelmesini sağlar. 

4) YAĞIN AYRIŞTIRILMASI

Zeytinyağını salıverecek kıvama gelmiş olan zeytin hamuru, malaksörden dekantöre iletilir. Dekantör, santrifüj tekniği ile bu hamur içindeki su (karasu), küspe (pirina) ve yağı ayrıştırır. Su ve pirina kendi depolarına gönderilir. Çıkan zeytinyağı ise separatöre iletilir. Burada son işlem olarak, santrifüj ile posasından ayrıştırılıp süzülür. 

Üretilen zeytinyağları, özel krom tanklara aktarılarak muhafaza edilir. Şişelenmeden önce filtrelerden geçirilir.

Diğer bir konu zeytinyağının içerisindeki antioksidanlar, polifenoller. Eğer sağlığınıza faydalı bir zeytinyağı tüketmek istiyorsanız mutlaka üreticinize zeytinyağının içerisinde ki polifenoller ile ilgili bilgi alın. Örneğin: Zeytinyağının içerisinde bulunan polifenollerden bir tanesi oleocanthal’dır. Bu yararlı polifenol, kanserden tutun insan sağlığına saymakla bitmez faydası bulunmaktadır.

Zeytinyağı tüketicilerine diğer bir tavsiyem de aldıkları zeytinyağlarının tahlil sonuçlarını istemeli. Tükettikleri ürünün tahlil sonuçlarına bakarak detaylı bilgi sahibi olunabilir. Zeytinyağı aldıkları yerin temizliğine dikkat etmeleri gerekir.

Zeytinyağının ambalajlı bir halde durması için gerek en koşulların sağlanması gerekmektedir. Satın aldığınız zeytinyağının firmanın en yetkili, en bilgili kişisinden bilgi almanızı, sattığı ürünler hakkında garanti vermesini istemelisiniz. Şahsen ben özellikle tüm müşterilerimle tek tek ilgilenip sormak istedikleri soruları cevaplayıp ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi vererek ürünlerimizin garantisi sunmaktayım. Özellikle elektronik ortamda yani internet üzerinden  zeytinyağı alacaksanız herhangi bir çalışan ile değil yetkili,tam donanımlı bir kişiden,siteden zeytinyağınızı almalısınız.

Ek olarak bir bilgi vermem gerekirse o da zeytinyağının donup donmaması o zeytinyağının kaliteli olup olmadığı hakkında herhangi bir bilgi vermez. Bu halk arasında çok yanlış bilinen bir durumdur.Kaliteli bir zeytinyağı donabilir de donmayabilir de. Donmuyor kaliteli ve doğal bir zeytinyağı değildir bilgisini akıllardan silmemiz lazım.

Gelelim zeytinyağının rengine.Zeytinyağının rengine bakarak ta o zeytinyağının iyiliği ve kötülüğü hakkında bilgi sahibi olamazsınız maalesef. Tüketiciler genelde zeytinyağının rengine bakarak fikir sahibi oluyorlar fakat bu durum da çok yanlış. Karar vermeniz için mutlaka kokusuna ve tadına bakmalısınız.

Bir parantezi de Zeytin Sütü denilen o saçmalığa açmalıyım. Tüm herkesin bilmesini isterim ki zeytin sütü diye bir şey zeytinyağı literatüründe yoktur. Bazı firmalarda zeytin sütü diyerek ten satılan yağları görüyorum ve çok üzülüyorum. Daha önceki yazımda belirttiğim gibi 4 çeşit zeytinyağı kategorisi vardır ve bunların haricinde bir zeytinyağı kategorisi yoktur. Zeytin inek değildir sağamazsınız! 

Yeni bilgiler paylaşmaya devam edeceğim. Sevgi ve saygılarımla..

KAAN KÖKTEN

1 yorum

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*