Zeytinyağlı Yaprak Sarması Nasıl Yapılır?

Zeytinyağlı Yaprak Sarması Nasıl Yapılır?

Merhabalar sevgili Öz Köyüm Blog takipçileri. Bugünkü yazımızın konusu “Zeytinyağlı yaprak sarması nasıl yapılır?” sorusunun cevabı. Malum Ramazan ayı sebebiyle iftarda ne yapılacağı konusunda oldukça kararsız kalıyoruz. Bu anlamda zeytinyağlı yaprak sarması imdadımıza yetişiyor.

Osmanlı mutfağının en beğenilen lezzetleri arasında yer alan yaprak sarması, özellikle bayram gibi özel günlerde sofraların vazgeçilmezidir. Yapılışı zahmetli olan, fakat lezzeti de bir hayli güzel olan yaprak sarması zeytinyağı ile harmanlandığında çok daha güzel bir lezzete sahip olmaktadır. Sizler için hazırladığımız zeytinyağlı yaprak sarması tarifi ile birlikte iftar sofralarınız çok daha güzel olacak. İşte Zeytinyağlı yaprak sarması nasıl yapılır? sorusunun cevabı:

Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi

Asma yaprağı, limon, zeytinyağı, kuru soğan, pirinç, sıcak su, dolmalık fıstık, kuş üzümü, tuz, karabiber, nane, yenibahar ve tarçın kullanarak ortalama 40 dakika içerisinde hazırlayıp, 40 – 45 dakika aralığında pişirebileceğiniz zeytinyağlı yaprak sarması yapmadan önce yukarıda verdiğimiz malzemeleri; hemen aşağıda yer alan ölçülerde hazır etmelisiniz.

İç Harcı İçin Gerekli Olan Malzemeler:

  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 3 tane ortalama boyutlarda kuru soğan
  • 1 tam, 1 yarım su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 1 yemek kaşığını tam dolduracak şekilde dolmalık fıstık
  • 1 yemek kaşığını tam dolduracak şekilde kuş üzümü
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • Yarım çay kaşığı tarçın

Sarma İçin Gerekli Olan Malzemeler:

  • 300 gram asma yaprağı
  • 1 adet ortalama boyutlarda limon
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 su bardağı sıcak su

 Nasıl Yapılır? Demeden önce, Öz Köyüm olarak bir noktaya değinmek istiyoruz. O da; sizler için özenle hazırladığımız “ödüllü” zeytinyağlarımızın kullanılması. Tamamen doğal, organik ve maksimum kalitedeki zeytinyağlarımız; zeytinyağlı yaprak sarması yemeğinize ekstra lezzet katacaktır.

Zeytinyağlı Yaprak Sarması Nasıl Yapılır?

  1. Zeytinyağlı yaprak sarması yapmak için ilk olarak iç harcının hazırlanması gerekmektedir. İç harcını hazırlarken, yarım su bardağı zeytinyağını geniş tabanlı bir tencere içerisine alarak kızdırmalısınız. 3 adet rendeden geçirdiğiniz soğanı ise hafif renk alana kadar kavurmalısınız. Hemen sonrasında ise 5 yemek kaşığı dolmalık fıstığı da alarak kavurma işlemine devam etmelisiniz.
  2. Ilık suyun içerisinde 5 dakika kadar bekletmeli, ardından ise suyunu tamamen süzdürdüğünüz 5 su bardağı pirinci soğanlar ile birlikte pirinçlerin görünümü cama benzer şekilde şeffaflık kazanana kadar kavurmalısınız.
  3. Ardından adım adım 1 yemek kaşığı kuş üzümü, 1’er çay kaşığı tuz, karabiber, yenibahar ve tarçın ekleyerek karıştırmalısınız. Her yapacağınız eklemeden önce bir tur karıştırmanız faydalı olacaktır.
  4. Yaklaşık olarak 1 su bardağı sıcak suyu ilave etmelisiniz. Ardından iç harcı olabildiğince kısık ateşte 5 dakika pişirdikten sonra ocaktan almalısınız.
  5. Salamura asma yapraklarını mermerin ya da herhangi bir masanın üzerinde damarlı kısmı üstte olacak şekilde gergin bir vaziyette açmalısınız. Genel olarak 3 yapraklı olan asma yaprağının her bölümünün orta kısmına hazırlayarak, ılıttığınız iç harçtan birer tatlı kaşığı ekleyin.
  6. Sonra acele etmeden yavaş bir şekilde kenar kısımlarını içe alın ve geniş kısmından uç kısmına doğru sarın. (Burada önemli olan nokta sıkı bir şekilde sarmanızdır.)
  7. Sarma tenceresinin tabanına birkaç adet asma yaprağı serin. Ardından ise hazırladığınız sarmaları yine sıkı olacak şekilde yan yana dizmelisiniz. Her yaprağın yanında onu destekleyen başka bir yaprak olduğundan emin olun, boşlukta kalan ve hareket eden yaprak olmamalı. Çünkü dağılacaktır.
  8. Bunların hepsini tamamladıktan sonra halka halka dilimlediğiniz limonları sarmanın üzerine yerleştirmelisiniz.
  9. Yaprak pişirme esnasında çok çabuk dağılıp, açılabilen bir yemektir. Bundan dolayı üzerine düz bir servis tabağı kapatmak yeterli olacaktır.
  10. Üzerine ise 5 su bardağı sıcak su ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin. En son ise sarmaları kısık ateşte yaklaşık olarak 35 dakika boyunca pişirmelisiniz.
  11. Yaprak sarması pişirildikten sonra ister soğutularak, ister sıcak, ister de ılık olarak tüketilebilir.

Afiyet Olsun…

Zeytinyağlı Yaprak Sarması Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Zeytinyağlı yaprak sarması yaparken dikkat edilmesi gereken nokta, asma yapraklarının kalitesidir. Hazırladığınız iç ne kadar iyi olursa olsun, sararken ne kadar özen gösterirseniz gösterin; eğer yaprak kalitesizse yemeğiniz iyi olmayacaktır. Bunun için mevsiminde, az damarlı ve taze asma yaprağı kullanmalısınız.

Eğer asma yaprağını salamura yöntemi uygulayarak kullanılıyorsanız, tuzunun gitmesi için bol suda yıkamalısınız. Kaynar suda ortalama olarak 2 ila 3 dakika haşlamalı sonrasında durulayarak kullanmalısınız. Sarmaları sararken olabildiği kadar küçük ve sıkı olması gerekir. Kuş üzümlerini kumunun gitmemesi için bol su içerisine alıp, durulayıp kullanmalısınız.

Zeytinyağlı Yaprak Sarması İçin Hangi Zeytinyağı Kullanılmalı?

Zeytinyağlı yaprak sarmasında lezzeti öne çıkaran ve damağa tam anlamıyla uyum sağlamasını sağlayan takviye zeytinyağıdır. Yemeğe ismini veren zeytinyağının birçok çeşidi bulunmaktadır. Bunun için tüketiciler hangi zeytinyağını kullanmaları gerektiği konusunda da kararsız kalmaktadır.

Öz Köyüm olarak zeytinyağlı yaprak sarması yaparken, naturel sızma erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı ve naturel birinci zeytinyağı ürünümüzü öneriyoruz. 2 kez uluslararası ödül alan (11. Uluslararası Zeytinyağı Yarışması (2018) , International Taste and Quality (2018)) zeytinyağımız olan erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı, yemeklerinize oldukça farklı bir tat kazandıracaktır.

Öz Köyüm zeytinyağı çeşitlerini incelemek ve hemen sipariş vermek için tıklayın.

Naturel Sızma Erken Hasat Soğuk Sıkım Zeytinyağı Üretim Detayları ve Özellikleri

Naturel sızma erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı ürünümüz; zeytinlerin yetiştirilmesi sürecinden başlayarak satışa hazır hale getirme aşamasına kadar oldukça hassas bir üretim sürecinden geçmektedir. %100 doğal, organik ve kalitelidir. Dizyem aralığı 0,4 ila 0,6’dır.

Naturel Sızma Erken Hasat Soğuk Sıkım Zeytinyağı ürünümüz için Burhaniye / Pelitköy’de bulunan zeytinliklerimizden, erken hasat yöntemiyle topladığımız yeşil zeytinleri maksimum 4 saat içerisinde fabrikamıza getirerek üretime başlıyoruz.

Fabrikamızda soğuk sıkım yöntemi kullanarak yağı çıkartılan yeşil zeytinlerin üretiminde buğu zeytinyağı üretiminde en sık tercih edilen yöntem olarak öne çıkan “kontinü” yöntemi kullanılıyor. Bu yöntem, bir dizi makineden oluşan; günümüzde kullanım oranı oldukça yüksek olan bir zeytinyağı üretim sistemi olarak kendini göstermektedir.

Bu yöntemin en önemli özelliği ise zeytinin doğallığına hiçbir zarar vermeden, tek bir kimyasal kullanmadan sadece fiziksel işlemler sonucunda yağ üretebilmesidir. Kontinü yönteminde zeytin sırasıyla temizleme, kırma, Malaksasyon ve yağın ayrıştırılması işlemlerinden geçer, en son ise özel krom tanklar içerisinde yağ olarak depolanır. Bu işlemler gerçekleştirilirken herhangi bir şekilde el değmez ve işlemlerin tamamı hijyen kuralları çerçevesinde gerçekleştirilir.

Öz Köyüm Zeytincilik olarak 60 yıllık tecrübe ve deneyimimizi yansıttığımız naturel sızma erken hasat soğuk sıkım zeytinyağlarımızı müşterilerimize en kaliteli şekilde sunmak adına, üretim bandından iner inmez depolamaya alındığı özel krom tanklarda; güneşten ve sıcaklıktan uzak, en doğru şekilde saklıyor; satışa hazırlanırken yapılan şişeleme yönteminden önce ise zeytinyağını direkt olarak kağıt filtrelerden geçirerek son kez tertemiz bir şekilde müşteriye ulaştırıyoruz.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*