Sahurda Neden Zeytin Tüketmeliyiz?

Sahurda Neden 5 Zeytin Tüketilmelidir?

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte hepimiz sahurda ve iftarda ne tüketilmesi gerektiğini araştırıyoruz. Bu anlamda karşımıza en sık çıkan tüketim ürünlerinden birin de zeytin olduğunu görüyoruz. Zeytinle ilgili kaynaklara bakıldığında da sürekli olarak “5” sayısı vurgulanıyor. Peki, neden sahurda 5 zeytin tüketilmelidir? Sizler için hazırladığımız bu makalemizle; zeytinin iftar ve sahurda tüketilmesiyle vücutta ne gibi etkiler uyandırdığını anlatacağız.

İnsan sağlığına oldukça fazla fayda sağlayan zeytin; siyah ve yeşil zeytin olmak üzere yüzeysel olarak 2 farklı çeşitte değerlendirilmektedir. Çizik, Kırma gibi ayrılsa da; temeli bu şekildedir. Siyah zeytinlerimiz de sanılanın aksine az tuzlu olduğundan dolayı gün içerisinde su ihtiyacını artırmaz. Yine; yeşil zeytin ayarında tüketilmesinde bir sakınca yoktur.

Bazı uzmanlar sahurda yeşil zeytinden uzak durulması gerektiğini söylerken, bazı uzmanlar ise kesinlikle tüketilmesi gerektiğini söylüyor. Bu noktada karışıklık zeytinin adet sayısından dolayı ortaya çıkıyor. Eğer zeytin “5 adet” tüketilirse herhangi bir sorun oluşturmayacak, bundan fazla tüketilirse beraberinde susuzluk getirecektir.

Sahurda Yeşil Zeytin Tüketilirse Ne Olur?

Yeşil zeytin, faydası saymakla bitmeyecek kadar fazla olan, şifa deposu bir meyvedir. Normal tüketimde vücudun tüm vitamin ve mineral ihtiyacını tek başına karşılayabilen, birçok hastalığa karşı direnç sağlayan ve doğal tedavi olarak kullanılan zeytin kesinlikle her gün sofralarda bulunması gereken bir tüketim ürünüdür.

Sahurda tüketildiğinde ise gün boyu tok tutmaya yarayacak ve bunun yanı sıra kişinin vitamin ve mineral ihtiyacını da karşılayacağı için Ramazan sebebiyle yaşanacak açlık – susuzluk durumunda herhangi bir sağlık sorunu oluşturmayacaktır.

Özellikle hipertansiyon, şeker, kalp rahatsızlığı, kolestrol gibi problemleri bulunan kişiler kendilerini oruç tutmak zorunda hissediyorlarsa; bu kişilerin zeytin tüketmelerini şiddetle öneriyoruz. Çünkü zeytin, tok tutup; vücudun vitamin ve mineral ihtiyacını karşıladığı gibi aynı zamanda bu hastalıklar için de muhteşem bir bağışıklık sağlamaktadır. Bu sayede de oruç esnasında bu rahatsızlıkların tetiklenmesine büyük oranda engel olmaktadır.

Kısaca sahurda yeşil zeytin tüketilirse; kişi iftara kadar normal gıdaların verdiği tokluk hissinden daha çok tok hissedecektir. Ayrıca susuzluk konusunda da çok fazla arayışa girmeyecektir. Burada püf nokta 5 adet tüketilmesidir.

Neden 5 Zeytin?

Zeytinler; 230 ila 290 arası kalibreye sahiptir. Bu da besin değeri açısından, insan sağlığına gerekli değerleri 5 zeytinle sağlamaktadır. (Değerler organik, doğal, fermente ve kaliteli zeytin için geçerlidir) Sürekli olarak 5 zeytin vurgulaması bu sebepten dolayı yapılmaktadır. Normal zamanda sabah aç karnına 5 ila 15 arası tüketilmesinde herhangi bir sakınca yoktur fakat fazla tüketildiğinde susuzluk problemi doğurduğu için özellikle ramazan ayında 5 adet tüketilmesi gerekir.

Öz Köyüm olarak 60 yılın tecrübe ve kalitesini yansıttığımız %100 doğal ve organik zeytinlerimizle her an sofranızda olmaktan gurur duyduğumuz gibi, sahur sofralarınızda yer almaktan da gurur duyuyoruz. Siz değerli tüketicilerimize; hiçbir kimyasal kullanılmayan, yetiştirme aşamasından üretim ve paketleme aşamasına kadar sadece fiziksel işlemlerden geçen zeytinlerimizi sipariş verdiğiniz an itibarıyla aynı gün kargoya veriyor ve maksimum 3 iş günü içerisinde ulaştırmış oluyoruz. (150 TL ve üzeri alışverişlerde ücretsiz kargo)

 Zeytinin Vücuda Faydaları Nelerdir?

Zeytin, tabi sadece sahurda tüketilmesi gereken bir tüketim ürünü değildir. Normal zamanda günün her saati rahatlıkla tüketebilirsiniz. Fakat faydalarını tam anlamıyla almak istiyorsanız, sabah kahvaltısında aç karnına yemelisiniz. Çünkü direkt olarak sindirim sistemine etki edip, metabolizmayı hızlandıracağı için gün boyunca yediğiniz her şeyi çok daha az enerjiyle sindirmenizi sağlayacaktır.

Bilinen faydası 100’den fazla olan zeytinin tüm faydalarını tek tek saymak mümkün değildir. Bunun için insan sağlığına dair en önemli faydalarını listeleyeceğiz. Eğer eklemek istediğiniz, bildiğiniz farklı faydaları varsa; bunları yazımızın en altında yer alan “yorum” bölümünden bizlere ulaştırabilirsiniz.

  • Zeytin, içerisinde yüksek miktarda E ve A vitamini barındırır. Ayrıca polifenol değerleri açısından çok zengin bir gıdadır. Bu da çok güçlü bir antioksidan seviyesine sahip olmasını sağlamaktadır. Antioksidanlar, vücutta biriken bütün zararlı toksinlerin idrar yolu ile vücuttan atılma işlemini gerçekleştirmektedir. Bu sayede sindirim sisteminin kusursuz bir şekilde çalışması sağlanır.
  • İçerdiği E vitamini ile birlikte kemik gelişimini etkileyen zeytin; çocuklar tarafından rutin bir şekilde tüketildiğinde gençlik ve yetişkinlik evresinde oldukça güçlü bir kemik yapısına sahip olmayı sağlayacaktır. Yine özellikle kadınlarda görülen kemik erimesi hastalığının da en doğal ilaçlarından biridir.
  • Zeytin, içerdiği bir diğer vitamin olan A vitaminiyle birlikte göz hastalıklarına yakalanma oranını en düşük seviyeye indirir. A vitamini açısından en zengin meyve olan havuçtan sonra gelen meyve, zeytindir. Bu vesileyle yine her sabah tüketildiğinde katarakt tarzı rahatsızlıkların çoğalmasını engelleyecek, göz bozulma durumuna doğal bir kalkan oluşturacaktır.
  • Kan hücrelerini dengeleyen zeytin; kolestrol, hipertansiyon, şeker gibi rahatsızlıkların tamamında krizleri ortadan kaldırmakta ve hastalığın normal seviyede seyretmesini sağlamaktadır.
  • Uzun süre tokluk hissiyatı veren zeytin, özellikle diyet yapanlar tarafından tercih edildiğinde kilo vermede de birçok fayda sağlamaktadır. Sahurda tüketilmesinin önerilme sebebi ise verdiği bu tokluk hissiyatıdır.
  • Midenin asit oranın artmasını da engelleyen zeytin, böylelikle vücudun en değerli bölümlerden olan mide duvarının deforme olmasının da önüne geçer.
  • Yapılan araştırmalarda, hücrelerin sağlığını koruduğundan dolayı mutasyona uğramalarını da engellediği görülen zeytin, bu sayede başta tümör ile kanser rahatsızlıklarına karşı alınabilecek en iyi önlemdir.
  • Romatizma ve eklem ağrısı yaşayan kişiler de yeşil zeytin tüketerek bu rahatsızlıklarının önüne geçebilir.

Öz Köyüm zeytin çeşitlerini incelemek ve hemen sipariş vermek için tıklayın.

Zeytinin insan sağlığına kattığı en önemli faydalar bu şekilde sıralanmaktadır. Tabi bu faydaların yanı sıra aynı zamanda cilt ve saç için de birçok yararı bulunmaktadır. Bu yararlar ise aşağıda yer aldığı gibidir:

  • Zeytin, başta egzama olmak üzere türlü deri rahatsızlıklarının tamamının doğal ilacıdır. Her gün düzenli miktarda tüketildiği takdirde bu rahatsızlıkları olabildiği kadar azaltacaktır. Ayrıca kırışıklık ve sarkma gibi cilt problemlerinin de meydana gelmesini olabildiğince ertelemektedir. Bunun için özellikle sürekli olarak zeytin tüketen Akdeniz yöresinin insanlarının vücudunda daha az kırışıklık görülmektedir.
  • Saç açısından da beyazlama, dökülme, kırılma gibi problemleri engelleyen zeytin; zeytinyağı sabununun hammaddesidir. Özellikle günlük düzenli tüketilen zeytinle birlikte çok daha güçlü saç köklerine sahip olunabilir.

Yeşil Zeytinin Vücuda Zararı Var mıdır?

Yeşil zeytinin sağlıklı insan vücuduna hiçbir zararı yoktur. Eğer tamamen doğal, fermante, organik ve kaliteli zeytin tüketiliyorsa 7 yaşından 70 yaşına herkes afiyetle tüketebilir. İçerisinde çok güçlü metaller ve mineraller bulunmaktadır. Bu sebepten dolayı “alerjisi” olan kişilerde alerjiyi tetikler.

Çok fazla tüketildiğinde boğaz kaşıntısı ve kısa süreli mide yanması sorununu beraberinde getirebilir. Bu sorunları yaşamamak adına günde ortalama olarak 10 – 15 arasında tüketilmesi gerekir. Eğer vücut dayanıklılığı yüksekse bu noktada bir etki uyandırmayacaktır. Ayrıca aşırı tüketilmesi durumunda sadece bunlar değil, beraberinde ishal sorununu da oluşturabilir. O yüzden ortalama miktarda tüketilmesi gerekir.

1 yorum

  1. Her sabah zeytin tüketmeyi alışkanlık haline getirirsek sağlığımıza en büyük faydayı sağlarız diye düşünüyorum. Zeytinlerinizi de düzenli olarak tüketiyoruz ailecek, kalitenizden dolayı teşekkür ederiz.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*