Zeytinyağlı Kabak Nasıl Yapılır? Tarifi ve Yapılışı

Zeytinyağlı Kabak Nasıl Yapılır? Tarifi ve Yapılışı

Öz Köyüm olarak, siz ziyaretçilerimiz ve müşterilerimize yemek tarifleri hazırlamaya devam ediyoruz. Bu yazımızda yine şifa kaynağı yemekler arasında yer alan zeytinyağlı kabak yemeğinden bahsedeceğiz. Sebzeler arasında en sağlıklı sebzelerden olan kabak, zeytinyağlı ile harmanlanıp yemeğe dönüştüğünde sağlığa oldukça büyük faydalar sunuyor. Farklı lezzetler denemek isteyenler için oldukça önerdiğimiz bu yemekle ilgili makalemizi okuduğunuzda;

  • Zeytinyağlı Kabak Nasıl Yapılır? Sorusunun cevabını ve
  • Zeytinyağlı Kabak Tarifi ile ilgili tüm detayları öğreneceksiniz.

Zeytinyağlı Kabak Tarifi

Zeytinyağlı kabak yemeğinin tarifini vermeden önce söylemek isteriz ki, bu işin püf noktası kullanılan zeytinyağıdır. Çünkü yemeği öne çıkaran lezzet, zeytinyağından gelmektedir. Bunun için kaliteli ve doğal zeytinyağı tercih etmenizi öneriyoruz. Bu anlamda 2 kez uluslararası alanda ödül alan naturel sızma erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı ürünümüzü tercih edebilirsiniz. Burhaniye / Pelitköy’de; “İyi Tarım Uygulamalarına” uygun bir şekilde bakımlarını yaptığımız zeytinliklerimizden elde ettiğimiz zeytinleri, hiçbir kimyasal kullanmadan zeytinyağına çeviriyoruz. Bu da; ikisi de 2018 yılında düzenlenen “11. Uluslararası Zeytinyağı Yarışması ve Uluslararası Üstün Lezzet Ödülü Zeytinyağı Kategorisi” yarışmalarında büyük ödül almamızı sağlayan en büyük etken oluyor.

Yemeklerinizde erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı tercih etmeniz; 0,4 – 0,6 dizyem asit aralığıyla hem ağzınızda çok farklı bir hissiyat bırakırken, hem de sağlık açısından yemekten aldığınız şifanın 2 katı fayda elde etmenizi sağlayacaktır. Eğer zeytinyağı konusundaki detayları öğrendiysek; tarife geçebiliriz.

Zeytinyağlı Kabak Yemeği Malzemeleri Nelerdir?

Zeytinyağlı Kabak Yemeği için; ilk olarak zeytinyağı ve kabağa; sonrasında ise biber, domates, sarımsak, toz şekeri, karabiber ve dereotuna ihtiyacımız olacak. Dereotu isteğe bağlı bir malzeme olup, tüketmek istemeyenler eklemeyebilir. Eğer yemeğe dereotu eklenirse; bu anlamda tadı oldukça baskın olacaktır. Tüm malzemeler liste halinde ölçütleriyle aşağıda yer almaktadır:

  • ½ kg kabak
  • 2 tane biber
  • 2 tane orta boyutlarda domates
  • 3 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • Tuz ve karabiber
  • ¼ demet dereotu

Zeytinyağlı Kabak Yemeği Nasıl Yapılır?

Zeytinyağlı kabak yemeği malzemelerini hazırladıysak, şimdi de yapılışına geçebiliriz. Yukarıda verdiğimiz malzemeler 2-4 kişilik bir yemek çıkaracaktır. Eğer sofranız daha genişse, bu malzemeleri doğru orantıda artırabilirsiniz. Yani 8 kişilik ve daha fazlasını yapmak istiyorsanız; malzemeleri 2 katına çıkarabilirsiniz. Sadece 5 dakika içerisinde hazırlayabileceğiniz ve ortalama olarak 35 – 40 dk aralığında pişireceğiniz bu yemeğin hazırlanması oldukça kolaydır. İşte adım adım Zeytinyağlı kabak tarifi:

  1. İlk olarak kabakları güzelce yıkıyoruz.
  2. Ardından tam orta kısmından dikine ikiye ayırıyoruz ve yarım ay şeklinde, yarım santimetre kalınlığında kesiyoruz.
  3. Biberlerin çekirdeklerini de iki parmak uzunluğunda kesiyoruz.
  4. Hazırladığımız domateslerin kabuklarını soyuyoruz ve küp küp doğruyoruz.
  5. Ardından 3 diş sarımsağın kabuklarını da çıkarıyoruz ve ince ince dilimliyoruz.
  6. Yemeği tavada yapacağımız için geniş bir tava içerisine zeytinyağını koyup kızdırıyoruz.
  7. Yağ tam anlamıyla kızdığında tavanın içerisine kabakları alıyoruz ve ateşi de açık hale getirerek arada karıştırıp kavurmaya başlıyoruz.
  8. Kabaklardan bazıları kızarmaya başladığında biber ve sarımsak eklemesi yapıyoruz.
  9. 1-2 dakikada bir karıştırarak böylelikle yumuşayana kadar pişmesini sağlıyoruz.
  10. Ardından domatesi ve toz şekeri yukarıda verdiğimiz ölçüt miktarınca ekliyoruz.
  11. Sonrasında ise damak tadınıza uygun bir ölçüde tuz ve karabiber ekleyerek harmanlıyoruz ve tekrardan karıştırıyoruz.
  12. Yanmayacak kıvama gelene kadar ortalama olarak 30 – 40 dk aralığında sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Eğer daha önce kıvamını alırsa yine ocaktan alabilirsiniz.
  13. Son olarak zeytinyağlı kabak yemeğimizi geniş bir servis tabağına alıyor ve soğumaya bırakıyoruz.
  14. Bu noktada dilerseniz sıcak, dilerseniz soğuk servis yapabilirsiniz.
  15. Dereotu ise bu noktada devreye giriyor. ¼ demet dereotunu üzerine serpiştirerek güzel bir sunum oluşturuyoruz.

Zeytinyağlı Kabak Yemeği Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Zeytinyağlı kabak yemeği yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; su kullanmamak oluyor. Çünkü kabağın zaten kızardıkça suyu çıkıyor. Eğer ekstra bir su eklemesi yapılırsa; bu durumda yemeğin tadı oldukça büyük ölçüde etkilenecektir. Bu sebepten dolayı ekstra su eklemesi yapmıyoruz.

Zeytinyağlı kabak yemeğine ekleyeceğimiz biberlerin tadına bakıyoruz. Eğer herhangi bir şekilde bozukluk, çok yüksek seviyede acılık vs. hissedersek farklı biber kullanıyoruz. Çünkü biber tadı, yemeğin tadını direkt olarak etki altına alabilir.

Bir diğer nokta ise kullanılan zeytinyağıdır. Yazının başında da belirttiğimiz üzere zeytinyağlı kabak yemeğinin tadını asıl veren ürün zeytinyağıdır. Bu sebepten dolayı tamamen doğal ve organik %100 kalite seviyesine sahip bir zeytinyağı tüketmelisiniz. Bu anlamda da sizler için özenle hazırladığımız Öz Köyüm Naturel sızma erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı ürünümüzü önermiştik.

Zeytinyağlı Kabak Yemeğinde Hangi Zeytinyağı Çeşidi Kullanılır?

Zeytinyağlı kabak yemeğinde sadece naturel sızma erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı değil, bunun yanı sıra aynı zamanda Naturel birinci zeytinyağı da tercih edilebilir. Erken hasat soğuk sıkım zeytinyağına göre dizyem aralığı daha yüksek olan ve dolayısıyla dilde ve boğazda verdiği acımtırak hissiyat daha yüksek olan naturel birinci zeytinyağı; kızartmalarda daha sık tercih edilmektedir. Fakat ikisi arasında bir seçim yapılırsa; biz bu seçimi naturel sızma erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı arasında yapmanızı öneririz.

Naturel Sızma Erken Hasat Soğuk Sıkım Zeytinyağı

Erken Hasat Soğuk Sıkım Zeytinyağı 5 LT

Naturel sızma erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı; yukarıda da dile getirdiğimiz üzere tamamen doğal ve organik koşullar altında Burhaniye / Pelitköy’de bulunan zeytinliklerimizde yetiştirilen ve sonrasında erken hasat yöntemiyle toplanan zeytinlerimizden üretilmektedir.

Dalından koparıldıktan sonra maksimum 4 saat içerisinde kendimize ait fabrikamıza getirilen zeytinler; kontinü yöntemi kullanılarak zeytinyağına çevrilmektedir. Bu yöntem, günümüzün en çok kullanılan zeytinyağı üretim yöntemidir. Zeytinler bu yöntemle ilk olarak temizlenir ve sonrasında sırasıyla kırma, Malaksasyon ve yağın ayrıştırılması işlemlerinden geçer. Bu işlemlerden geçmesiyle birlikte özel krom tanklara alınarak tüm çevresel faktörlerden uzak şekilde depolanır. Dizyem aralığı 0,4 ila 0,6’dır.

Naturel Birinci Sızma Zeytinyağı

Naturel Birinci Sızma Zeytinyağı 5 LT

Naturel birinci sızma zeytinyağı, erken hasat soğuk sıkım zeytinyağına kıyasla dizyem aralığı açısından yüksektir. Bu ürünün dizyem aralığı %0,8 ila %1.5’dur. Daha çok sıcak yemekler ile kızartmalarda tercih edilen naturel birinci sızma zeytinyağı; tat açısından diğer zeytinyağlarına göre daha dolgun bir tada sahiptir. Koklandığında genel olarak çok yoğun bir şekilde taze sulanmış çimen kokusu alınır.

Öz Köyüm olarak sizler için özenle ürettiğimiz Naturel sızma erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı da, naturel birinci sızma zeytinyağı da; bu anlamda kullanabileceğiniz oldukça kaliteli ürünler olarak dikkat çekmektedir. İki ürünü de tercih edebilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*