Zeytinyağlı Biber Dolması Nasıl Yapılır – Tarifi

Zeytinyağlı Biber Dolması Nasıl Yapılır? – Tarifi

Öz Köyüm olarak siz değerli müşterilerimizin sofralarına renk katacak yemek tarifleri serimize devam ediyoruz. Bugünkü tarif konumuz “Zeytinyağlı Biber Dolması” olarak kendini gösteriyor. Zeytinyağı tadının baskın bir şekilde öne çıktığı ve eşsiz bir lezzet sunduğu Zeytinyağlı Biber Dolması tarifi; tüm yemek tarifleri arasında en çok araştırma payına sahip yemek oluyor. Zeytinyağlı biber olması ile ilgili olarak Zeytinyağlı biber dolması nasıl yapılır? Sorusu oldukça sık bir şekilde araştırılıyor. İşte detaylar:

Kalabalık sofraların vazgeçilmez yemekleri arasında yer alan zeytinyağlı biber dolması ile ilgili olarak “Nasıl yapılır?” Sorusunun cevabına geçmeden önce püf noktasından bahsetmek istiyoruz. Zeytinyağlı biber dolmasının püf noktası soğan ve kaliteli zeytinyağıdır. Eğer bol kuru soğan kullanır ve tamamen doğal – organik bir zeytinyağı seçimi yaparsanız; lezzetine doyamayacağınız bir yemek elde edebilirsiniz.

Zeytinyağlı Biber Dolması Tarifi

Çoğumuzun çocukluk yıllarında içindeki pilavı yemek için yarış içerisine girdiği, hala birçoğumuzun biberinden uzak durduğu biber dolması; bir hevesle açılan dondurma kutularından fırlayıp hayal kırıklığına uğratmasıyla bilinse de, sofraların vazgeçilmezidir. Zeytinyağlı biber dolması tarifi için ilk olarak gerekli malzemeleri vereceğiz. Bu malzemeleri hazır ettikten sonra; yapım adımlarına geçebilirsiniz:

Naturel Sızma Erken Hasat Soğuk Sıkım Zeytinyağı 1 LTZeytinyağlı Biber Dolması Malzemeleri:

  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 2 orta boy kuru soğan
  • 2 tam dolu yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 1 tam, 1 yarım su bardağı pirinç
  • 10 adet orta boy dolmalık biber
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 1 tane orta boyutlarda domates
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1’er tatlı kaşığı tuz ve nane
  • Yarım tatlı kaşığı toz şeker
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı yenibahar

Zeytinyağlı biber dolması için bu malzemeleri hazırladıktan sonra; ortalama olarak 30 dakika boyunca hazırlama süresi ve 45 dakika pişirme süresi bulunmaktadır. Yukarıda yer alan malzemeler 10 kişilik sofralar için geçerlidir. Eğer daha az veya daha fazla kişilik olmasını istiyorsanız malzemeleri doğru orantıda azaltıp / çoğaltabilirsiniz.

Zeytinyağlı Biber Dolması Nasıl Yapılır?

Zeytinyağlı biber dolması tarifinin nasıl yapılır? Kısmı oldukça önemlidir. Tüm adımları eksiksiz bir şekilde uygulamalısınız.

  1. İlk olarak hazırladığımız yarım su bardağı zeytinyağını olabildiği kadar geniş bir pilav tenceresi içerisine alıyoruz.
  2. Sonrasında 2 adet yemeklik, güzelce doğradığımız kuru soğanımızı pembeleşene kadar kavuruyoruz.
  3. Hemen ardından 2 yemek kaşığı dolmalık fıstığı üzerine ekleyip; rengi değişene kadar soğanla birlikte kavurmaya devam ediyoruz.
  4. Dolmalık fıstıkların da renk almasıyla birlikte 1.5 su bardağı yıkanmış pirinci üzerine döküyoruz. Kavurma işlemini böylelikle 2-3 dakika daha uzatıyoruz.
  5. Tabi bununla da sınırlı kalmıyor, ardından hemen 1 yemek kaşığı kuş üzümü, 1 tatlı kaşığı tuz, yarım çay kaşığı karabiber, yarım çay kaşığı yenibahar, yarım tatlı kaşığı toz şeker ve 1 tatlı kaşığı naneyi üzerine ekliyoruz. Böylelikle, tadını tam anlamıyla almasını sağlıyoruz.
  6. Hazırladığımız karışımı son 1 kez daha karıştırıyor ve baharatların yayılmasını sağlıyoruz.
  7. Üzerine 2 su bardağı sıcak su
  8. Pirinçler diri kalacak bir şekilde 8 dakika boyunca pişiriyoruz ve sonrasında ocaktan alıp, kenara koyuyoruz.
  9. Harç dinlenirken bu esnada dolmalık biberlerin üstünü ve içini açıyoruz.
  10. Ardından harcımızı biberlerin içerisine dolduruyoruz. (Bu noktada ağız bölümlerinde şişme yada pişme payı bırakılması gerekmektedir)
  11. Dolmaların hazırlık aşaması neredeyse bitti. Şimdi de hazırladığımız dolmaları tencerenin içerisine dik bir şekilde sıkıştırarak yerleştiriyoruz.
  12. Biberlerin açık kalan üst kısımlarına domates koyuyor ve böylelikle kapak olmasını sağlıyoruz.
  13. Tencerenin yarısına kadar su dolduruyoruz, ardından ise üzerinde tekrardan zeytinyağı gezdirerek kapağını kapatıyoruz.
  14. Dolmaları, kısık ateşte pişirme suyu tamamen bitip pirinçler şişene kadar yaklaşık olarak 45 dakika kadar pişiriyoruz.
  15. İster sıcak, ister ılık, ister soğuk olarak servis ediyoruz.

Afiyet Olsun…

Öz Köyüm zeytinyağı çeşitlerini incelemek ve hemen sipariş vermek için tıklayın.

Zeytinyağlı Biber Dolması Püf Noktaları

Zeytinyağlı biber dolması için en önemli püf nokta yazımızın başında da belirttiğimiz üzere zeytinyağının kalitesidir. Çünkü yemeğin tadını öne çıkaran malzeme zeytinyağıdır. Bu anlamda Öz Köyüm olarak, 2 kez uluslararası ödül almış naturel sızma erken hasat soğuk sıkım zeytinyağlarımızı öneriyoruz. Damak tadınızı değiştireceğine inandığımız; Burhaniye / Pelitköy’de bulunan ve tek bir kimyasal işleme maruz kalmayan zeytinlerimizden ürettiğimiz zeytinyağlarımız;

  • 2018 yılında düzenlenen 11. Uluslararası Zeytinyağı Yarışması ve
  • 2018 yılında düzenlenen Uluslararası Üstün Lezzet Ödülü Yarışması Zeytinyağı Kategorisinde ödüle layık görülmüştür.

Dizyem aralığının 0,4 ila 0,6 olması sebebiyle; genizde ve dilde oldukça güzel bir his bırakan naturel sızma erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı ürünümüzle Zeytinyağlı biber dolması yemeğinizin çok daha leziz olacağına güvenebilirsiniz.

Zeytinyağlı biber dolmasında yağ kalitesinin ardından gelen konu; soğanlardır. Çünkü ne kadar çok soğan kullanılırsa, tat o kadar yoğun olacaktır. Soğan tadı, ne yapılırsa yapsın baskın olmayan bu yemekte, “çok soğan tadı olursa yemek bozulur” algınıza gerek yok.

Ayrıca yemeği pişirirken pirinçlerin hafif diri kalacak şekilde kavrulması gerekmektedir. Tamamen öldürdüğünüz takdirde, biber dolmasının o ağızda lezzet bırakan tadına erişmeniz mümkün değildir. Çünkü lapa şeklinde olacak ve hem görüntü, hem de tat bakımından iyi izlenim bırakmayacaktır.

Hazırlanan dolmalar için en önemli konulardan biri de kısık ateşte pişirilmesidir. Ne kadar kısık ateşte pişirirseniz, o kadar sakin ve güzel pişecektir. Bu da tadını iyice sindire sindire pişmesini sağlayacaktır.

Zeytinyağlı Biber Dolmasına Eklenebilecekler

Zeytinyağlı biber dolmasına yukarıda yer alan malzemeler haricinde kendi isteğiniz ve damak tadınıza göre malzemeler ekleyebilirsiniz. Bu malzemelerden ilki dere otudur. Çoğu kişinin yemeğin lezzetini bozduğunu söylediği dere otu; bazı kişiler tarafından da oldukça sevilmektedir. Eğer dere otunun lezzet kattığına inanlardansanız; içini hazırlarken en son ekleyebilirsiniz.

Ayrıca servis yaparken ince doğranmış limon dilimleriyle servis edebilirsiniz. Tadına ek olacak hafif ekşilikle birlikte; yine leziz bir dolma elde edilecektir. Limonları ister dolmaların altına, isterseniz de domateslerin üzerine yerleştirebilirsiniz. Bu noktada dikkat etmeniz gereken şey ise, limonları asla pişirmemeniz. Yemeği çıkardıktan sonra, soğumasıyla birlikte diri bir şekilde üzerine koymalısınız. Yemeğin tadına limonun tadı naif naif sinecektir.

Zeytinyağlı Biber Dolmasının Yanında Ne Gider?

Zeytinyağlı biber dolmasını yaptık. Peki, bunun yanına ne yapacağız? Bu soruyu hemen hemen herkesin sorduğunu biliyoruz. Bu anlamda aşağıda verdiğimiz yan ürünleri kullanarak sofranızı şenlendirebilirsiniz.

  • Cacık
  • Çoban Salatası
  • Mercimek Çorbası
  • Mantı
  • Turşu
  • Sebze ve Et Yemekleri
  • Hoşaf
  • Patlıcan
  • Ayran

Salatanın illa çoban salatası olması gibi bir zorunluluk yoktur. Dilediğiniz salata türünü yapabilirsiniz. Yine Öz Köyüm naturel sızma erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı ekleyerek; salatalarınızın tadını da çok daha iyi bir noktaya taşıyabilirsiniz.

Çorba da aynı şekilde mercimek çorbasıyla sınırlı kalmasına gerek yoktur. Ezogelin ve şehriye çorbaları da yapılabilir. Bu çorbalarda limonun fazla olmasına özen göstermeli ve ardından pul biber ekleyerek; tadının daha da doygun bir hal almasını sağlayabilirsiniz. Tekrardan afiyet olsun.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*