Zeytinyağı Hakkında Merak Edilen Sorular

Zeytinyağı hakkında merak edilen sorular deyince hepimizin aklına birkaç soru geliyor. Özellikle de son yıllarda uzmanların tavsiyesiyle zeytinyağının, hepimizin evinin baş köşesinde yer almasıyla birlikte bu sorular her geçen gün biraz fazlalaşıyor. Zeytinyağı ile ilgili sorularımızı kendisi de kuşaklardır zeytinyağı üreten bir aileden gelen Kaan Kökten’e sordum. Kaan Bey’in cevaplarıyla hazırladığım bu makale hepimizin kafasındaki zeytinyağlarıyla ilgili merak edilen sorulara cevap olacaktır.

Zeytinyağı Ne Kadar Dayanır?

Zeytinyağı hakkındaki en çok merak edilen soru, onun ne kadar süre dayandığıdır. Genellikle bu konuda tavsiye  edilen tarih, zeytinyağının şişesinin  üzerinde yazan tarihtir. Tıpkı diğer tüm gıdalarda olduğu gibi. Ama bazen yanlış saklama koşulları yüzünden, zeytinyağının dayanma süresi azalabilmektedir. Öz köyüm zeytinyağları bu anlamda zeytinyağı kaplarıyla fark yaratmaktadır. Dış etkilerden etkilenmeyi en aza indiren bu teneke ve şişeler zeytinyağlarının ömrünü uzatmak için size yardımcı olmaktadır. Size de  sadece zeytinyağlarınızı güneşten korumak kalmaktadır. Çünkü Zeytinyağı için doğru  saklanma sıcaklığı yaklaşık 18 ile 23 derece arasıdır ve güneş ışınları zeytinyağının bozulmasına neden olabilmektedir.

Hakiki Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?

Hakiki zeytinyağını anlamak daha çok kimyasal testlerle olmaktadır. Ama zeytinyağını tattığımızda dilimizin yanlarında ve boğazımızda kekremsi acı bir tat olur ve bu tat o yağın kaliteli olduğunu gösterir. Bunun dışındaki renk ve koku gibi özellikler aldatıcı olabilmektedir. Çoğu insan  zeytinyağı koyu yeşile çalan bir renkteyse daha kaliteli olduğunu düşünür ama  sızma zeytinyağının rengi, kalitesini gösteren bir faktör değildir. Size bu konuda yapılabilecek en iyi tavsiye kalitesine ve dürüstlüğüne güvendiğiniz işletmelerden zeytinyağı almanız olacaktır. Bu konuyla ilgili daha fazla bilgi için “Doğal Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?” başlıklı makalemizi okuyabilirsiniz.

Erken Hasat Zeytinyağı Nedir?

Henüz yeşilken ve polifenol miktarı en yüksek seviyedeyken toplanan  zeytinlerin, bekletilmeden yağa dönüştürülmesi sonucu oluşan yağdır. Polifenolü yüksek olduğu için en faydalı zeytinyağıdır diyebiliriz. Polifenolün ne kadar önemli olduğunu öğrenmek için polifenol nedir? adlı makalemizi okuyabilirsiniz.

Zeytinyağının Asit Oranı Ne olmalıdır?

Asit oranı, zeytinyağının kalitesini etkileyen en  önemli  faktördür. Asit oranı düşükse  bu yağ yapılan zeytin meyvesinin zarar görmeden yağa dönüştüğünün,   yani yağın daha kaliteli olduğunun göstergesidir. Uluslararası standartlara göre zeytinyağındaki asit oranının 0.8’in üzerinde olmaması gerekir. Zeytinyağının asit oranı yükseldikçe kalitesi ve lezzeti düşmektedir.

Zeytinyağının Kalori Değeri Nedir?

1 gram zeytinyağı, 9 kcal; 1 Çay kaşığı zeytinyağı yaklaşık 40 kcaldır. Bu miktarlar artıkça kalori değeri artmaktadır. Özellikle diyet yapanların merak ettiği bir soru olan zeytinyağının kalorisi, diğer yağlarla karşılaştırıldığında en az kalori miktarıdır. Bu yüzden bütün uzmanlar diyet listelerini oluştururken zeytinyağını tercih ederler. Aynı zamanda zeytinyağının antioksidan etkisi açısından da zeytinyağı, diyet listelerinin baş tacıdır. Bununla ilgili olarak Zeytinyağının Faydaları makalemizi okumanızı tavsiye ediyoruz.

Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nedir?

Zeytin meyvesi toplandıktan sonra bekletilmeden  kırılıp ezilerek hamur haline getirilir. Elde edilen zeytin püresi, ısıtılarak yoğrulur. Zeytin sıkımı esnasından suyun sıcaklığı 27 derecenin altında ise ortaya çıkan yağ, soğuk sıkım zeytinyağı olarak adlandırılır. Sıkım sıcaklığı besin değerini etkileyen temel faktördür. Soğuk sıkım zeytinyağları besin değeri yüksek yağlardır. Ama bu yöntemde  soğuk su kullanıldığından daha az yağ çıkar bu yüzden bazı üreticiler bunu tercih etmez. 35 ila 50 derecede sıkılan zeytinyağları, sıcak sıkım olarak adlandırılır. Ve bu yüksek sıcaklıklar, zeytinde bulunan  besin değerlerinin düşmesine sebep olabilir.

Filtresiz Zeytinyağı Nedir?

Zeytinyağı nasıl üretilir artık az çok öğrendik. Toplanan zeytin meyveleri; dal ve yapraklarında ayrılır, yıkanır  ezilir, ısıtılarak yoğrulur (malakasyon) ve sıkılır. Bu son aşamadan sonra içinde hala zeytin parçaları bulunan bir hale gelir. İşte bu haline   filtresiz zeytinyağı denir. Eğer  şişelenmeden önce filtrelerden geçirilerek süzülürse tortusuz ve parlak bir hale gelir. Bu haline de  filtreli zeytinyağı denir. Filtresiz zeytinyağı, dayanıklılık açısından daha az ömürlüdür.

Zeytinyağı ile Ayçiçek Yağı Farkı Nedir?

Üretim yöntemleri açısından ciddi bir fark vardır. Ayçiçek yağı üretilirken daha hafif tada ve kokuya sahip olması için  kimyasallara ve özel ısı süreçlerine  maruz kalır. Bu  rafine işlemi aynı zamanda yağın raf ömrünü de uzatmaktadır. Bu yüksek ısı ve kimyasallar da doğal olarak yağın içindeki vitaminleri öldürüp yağın besin değerini düşündürmektedir. Zeytinyağı hiçbir kimyasal olmadan, soğuk sıkım yöntemiyle oluşturulur. Bu yüzden besin değerleri korunur. Kolesterol açısından da zeytinyağı, daha faydalı bir içeriğe sahiptir.

Kızartmada Zeytinyağı Kullanılır mı?

İtalya Bolonya Üniversitesinde yapılan araştırma sonuçları da göstermektedir ki   zeytinyağının ortalama olarak kaynama derecesi 190-220 arasında olup  ay çiçek  yağının kaynama noktası ise yaklaşık olarak 180 derecedir. Bu durum zeytinyağının yüksek ısılara dayanıklı olmasını gösteren bir delildir. Amerika’daki ACS bu konuda yaptığı açıklamada, zeytinyağının kızartmada kullanılmak  için diğer yağlara göre daha elverişli olduğunu söylemektedir.

Zeytinyağı Fiyatları Nedir?

Zeytinyağı fiyatları konusunda ne yazık ki önceliğimize yağın kalitesini koymadan hareket ediyoruz. Kaliteli yağlarla kalitesiz yağları aynı kefeye koyarak değerlendiriyoruz. Oysa ki sağlığımızı parayla satın alamıyoruz. En önemli şey sağlığa yaptırımız yatırım olmalı. Bu anlamda sizlere tavsiyemiz, yağın kalitesini, asit oranı ve diğer özelliklerini dikkate almadan fiyat yorumu yapmayınız. Eğer hem uygun fiyatlı hem de kaliteli yağ istiyorsanız Öz Köyüm Zeytincilik tek adresiniz olmalı.

Bu makalede Öz Köyüm Zeytincilikten Kaan Bey’le birlikte sizin zeytinyağları hakkında merak ettiklerinizi cevaplamaya çalıştık. Zeytinyağı ile ilgili daha detaylı bilgi ve sipariş için Öz Köyüm Zeytinyağlarının sitesine girmenizi tavsiye ediyoruz.

Tadıyla ve kalitesiyle mükemmel yağlara ulaşmak için tek adres: Öz Köyüm Zeytincilik

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*